Промоција романа „Потпуни прелом“ Растка Јевтовића одржана је у великој сали Општине Звездара. Пред публиком, у којој је била и заменица председника Општине – Драгана Ђурић, говорили су: Петар Панић, председник Удружења наставника „Доситеј Обрадовић“ у својству издавача, Драгана Мишић, професор историје у Основној школи „Јелена Ћетковић“ и Шестој београдској гимназији у својству рецензента дела, познати рок публициста Бранимир Локнер у улози критичара. Одломке Јевтовићевог романа су читали ученици Пете београдске гимназије: Миа Ковачевић, Николина Калањ, Теодора Бабић и Ивона Лозанац. Програм је музички украсила ученица Марија Михајловић вокалним извођењем џез стандарда.

 

Ово дело обрађује једну готово забрањену тему из историје нашег града: појаву слободног свирања џез музике за време окупације у Другом светском рату и потпуно модерне музике за плес, коју су створили наши џезери у првој половини педесетих година двадесетог века. Иако су ово, наизглед, уже стручне теме, које би могле да интересују, пре свега, поклонике музике, али и историчаре, заправо је реч о нечему што има итекако актуелни значај и данас, када се говори о видовима забаве, али и када се врши ревизија историје, а разна превредновања онога што смо деценијама у школи учили управо су у току.

 

Наиме, Јевтовић нам овим штивом представља потпуно невероватну слику где џез музика, која је у целој Европи за време Другог светског рата била забрањена, не само да је слушана, него је и сасвим неспутано свирана у Београду. Узрок ове појаве лежи у чињеници да је управо овде функционисао Централни нацистички радио у коме је, поред осталог, сваке вечери, почев од 18.8.1941. уживо извођена чувена песма „Лили Марлен“, коју су помно слушали немачки војници на свим фронтовима сваке вечери на крају радио програма. Осим ове, рекло би се главне теме,  роман „Потпуни прелом“ обрађује и судбине низа историјских личности, као што су Марија Мага Магазиновић, Бета Вукановић, Ита Рина и друге. Представљена је и судбина Прве женске реалне, од које 1953.године настаје Пета београдска гимназија.

 

Асоцијације на данашње време у овој књизи су бројне и некада сасвим очигледне. Мада се свако уметничко дело обраћа заправо људима из свих времена јер чува у себи универзалну поруку. Као што је велики антички филозоф Аристотел закључио: историографија говори о чињеницама, док књижевност представља нешто што је могуће да се догоди било када у људском свету. Роман „Потпуни прелом“ десето је књижевно дело Растка Јевтовића. Аутор је, иначе, професор српског језика и књижевности у Петој београдској гимназији, члан Удружења књижевника Србије, предводникЧешког позоришта у Београду, „Позоришта разних“ и групе „Ораси“.