Састанак институционалне радне групе на програму ROMACTED, који је подржан од стране ЕУ и Савета Европе, у којој су представници Градске општине Звездара, Националне службе за запошљавање, предшколске уставнове Звездара, основних школа на Звездари, полиције и Центра за социјални рад одржан је у среду, 13.2.2019. у Општини Звездара.

Група је упозната са тим шта је локална ромска заједница на Звездари истакла као своје приоритете, а Мирослав Мариновић, члан општинског Већа, је поздравио присутне и нагласио да је Општина Звездара решила део проблема које су мапирали и доставили Роми, а да за остале проблема Рома на Звездари има политичке воље за решавањем и да ће све проблеме које је ромска заједница истакла, Општина пробати да реши из сопствених средстава, средстава донатора или кроз иницијативе ка граду Београду.

Присутнима је програм ROMACTED представио Драган Грачанин, национална контакт особа  на програму, Асоцијација координатора за ромска питања, о улози и значају Институционалне радне групе је говорио Златко Петрин, самостални саветник за имплементацију Стратешког плана развоја и контакт особа на програму ROMACTED (ГО Звездара), а о досадашњим активностима на програму ROMACTED присутне је информисала Данијела Лакатош, ROMACTED фацилитатор.

Одржани састанак о партиципативном стратешком планирању на локалном нивоу има за циљ да члановима Институционалне раднге групе програма ROMACTED представи методологију истог, као и да омогући подизање капацитета предствника/ца локалних самоуправа да развијају и реализују планове и пројекте за инклузију ромске заједнице на локалу. Посебан фокус је усмерен на кораке у ROMACTED методологији, који ће се спроводити у наредном периоду.