Волонтерски сервис Звездаре програм радионица у 2021.години започеће у уторак 12.јанура са почетком у 11 часова организовањем радионице Урбани баштовани на којој ће заинтересовани учесници правити минијатурне баште од биљака које опстају у зимским условима, на терасама, баштама и крововима.

Иако сада биљке „спавају“ на радионици ће заинтересовани суграђани уз помоћ вештих радионичарки Зорице, Јасмине и  Марије, моћи да направе маштовите минијатурне баште које ће понети као празничне поклоне Волонтерског сервиса Звездаре. Ова радионица се реализује скоро десет година у оквиру програма Урбани баштовани која има за циљ да приближи житељима урбаних средина значај и лековитост дружења са биљкама, промовише хуман однос појединаца према животној средини и „зеленом свету“. Циљ радионице је и да покаже да свако од нас може да научи да гаји биљке и да од свог животног простора направи малу ботаничку башту у којој ће уживати

На радионици ће учествовати и Славица Ступарушић, волонтерка Сервиса и новинарка „Политике”, инжењер хортикултуре и аутор књиге „Башта у саксији“. Славица ће, као и обично,  заинтересованима пренети препоруке за баштованске активности у градским срединама са напоменом да оне никад не коштају много али зато много вреде. У условима епидемије- изолације, страха и неизвесности, бављење светом биљака у својим двориштима, терасама и прозорима посебно је лековито и има терапеутски значај.

Заинтересовани суграђани за радионицу се могу пријавити у  понедељак 11.јануара од 10 до 14 часова на број телефона 286 44 26 као и  да, у складу са својим могућностима, на радионицу понесу свој садни и расадни материјал како би радионица била добра прилика за даривање, међусобно упознавање, размену и својеврсно дружење звездарских баштована.

Након едукације и радионица, за све учеснике припремљени су поклони- семенски материјал и направљене минијатурне баште. Радионица је бесплатна а неопходан материјал је обезбедила Градска општина Звездаре.

Радионица се организује у складу са актуелним епидемиолошким мерама.