Радионица мотивације и активације сениора одржана је у петак, 18.октобра, у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, за генерацију 65+ са циљем да активира њихове менталне капацитете  и укаже на значај и начине очувања менталног здравља и интелекта кроз такмичење. Током радионице решавале су се укрштенице, играле различите игре меморије и говорила  поезија.

Радионичарке Тања и Биљана мотивисале су сениоре да активно учествују у такмичењу и тимској сарадњи а за све учеснике обезбеђене су награде. Радионица је организована поводом обележавања 10.октобра, Међународног дана очувања менталног здравља као начин превенције деменције и усамљености и очувања доброг расположења и оптимизма сениора.

У среду 16.октобра у просторијама ХХО Хлеб живота у ул. Брсјачка 28 одржана је још једна радионица намењена старијим суграђанима.  Током ње сениори су се кроз „игре без граница“ такмичили у знању и спретности. Поред физичке активности, радионица је обухватила сегменте културе, анимације и плеса.

На крају обе радионице закључено је да су сви учесници победници јер су били активни и мотивисани да ангажују све своје капацитете, менталне и физичке, у решавању постављених задатака. Овакве радионице су у директној вези са превенцијом усамљености, депресије и различитих облика деменције чији значајан пораст последњих година бележе стручњаци за ову област здравља становништва.

Обе радионице реализоване су у партнерству са Центром за одрживи развој и безбедност саобраћаја у оквиру Програма који већ две године партнерски реализују Волонтерски сервис Звездаре и ХХО Хлеб живота а који је намењен превенцији и пружању помоћи породицама које негују и брину за члана оболелог од деменције.

Следећа радионица намењена старијим суграђанима биће реализована у новембру у Волонтерском сервису Звездара поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве саобраћајних незгода са циљем повећања безбедности сениора као учесника  у саобраћају. Заинтересовани сениори за ову радионицу могу се пријавити лично или путем телефона у канцеларији Волонтерског сервиса Звездаре уторком или четвртком од 9,00 до 14,00 часова.

Радионице су део активности у оквиру пројекта „Живот годи-нама“ удружења „Центар за одрживи развој и безбедност саобраћаја“  који је суфинансиран из буџета Градске општине Звездара у 2019. години са циљем унапређења квалитета свакодневног живота старијих суграђана на Звездари.