Волонтерски сервис Звездаре у петак, 3.марта, са почетком у 11 сати, у великој сали Општине Звездара, организује креативну радионицу „Урбани баштовани“. Повод за реализацију ове креативне радионице су нови савети за урбане баштоване и љубитеље баштованства са Звездаре и других општина, али и пролеће које нам се ближи као и предстојећи дан даривања- Дан жена, 8.март.

 

На који начин цвеће које гајимо у саксијама и баштама користи поврћу поред којег расте а које, истовремено, можемо поклонити у саксији? На који начин се данас цветни букети све чешће комбинују са поврћем и воћем, а кад су све ове биљке из наших башта- онда је задовољство још веће. Цвеће је украс света, цвету се радују сви, али поред цвета руже опојног мириса све чешће се бира и цвет парадајза, бораније… Посебно када је реч о саксији на прозору или балкону. Том „цветном аранжману“ посвећена је књига „Башта у саксији“ ауторке Славице Ступарушић,  новинарке „Политике” и волонтерке Волонтерског сервиса Звездаре. Мартовска радионица за урбане баштоване прилика је да се и подсетимо најважнијих припрема за следећу сезону биљног света као и постављање питања и размену искустава.

 

„Вртови у градским зградама и двориштима су повратак природи. И не само повратак природи већ и слободи, јер храна је слобода. Свеже поврће, из сопствене производње, привилегија је коју нам башта пружа, па чак и када је минијатурна. Уз то, већина ових биљака врло је декоративна. Краставци и тиквице, на пример, имају веома лепе цветове, атрактивни су и листови зелене салате, плодови чери парадајза.“-Занимљиве приче о свету биљака намењене су свима који пожеле да их чују, науче нешто ново и несвакидашње, практично и корисно.

 

Улаз је слободан и није потребно посебно пријављивање.

За све посетиоце ауторка и Волонтерски сервис Звездаре припремили су занимљиве поклоне.