Савет за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Звездара је, у сарадњи са стручним удружењима, организовао низ активности са циљем унапређења саобраћајне безбедности на градским улицама. Стручњаци удружења „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“ током маја реализују интерактивна предавања за децу и родитеље првог разреда. Све основне школе су обухваћене програмом.

Несумњиво је да сваки родитељ жели најбоље за своје дете. На листи жеља, безбедност детета је на првом месту. Анализе показују да велики број деце у саобраћају страда због неодговорног понашања одраслих. Професори Саобраћајног факултета истичу улогу породице у стицању исправног и безбедног саобраћајног понашања и указују на бројна истраживања која доказују да деца „наслеђују“ обрасце понашања од својих најближих. Са циљем подизања родитељских компетенција у овој области, креирали су брошуру „Родитељ-модел понашања деце у саобраћају“, која се може преузети овде. У брошури су приказани најважнији кораци приликом обуке детета да самостално прелази улицу, а на лифлету „Улога родитеља у саобраћајном образовању и васпитању деце” и други аспекти безбедности.

Током једночасовног разговора истакнуто да родитељи имају велику одговорност за стварање и утемељење добрих саобраћајних навика, као дела породичних вредности које се негују током целог живота. Истакнуто је да је неопходно градити ставове код деце да се безбедно понашају због себе и очувања сопственог здравља и бриге за друге, а не због присуства полицајца или страха од новчане или затворске казне. Деца и млади треба обавезно да носе заштитну опрему када возе ролере, бицикл и мотоцикл, да се превозе на задњем седишту до 12 године и буду у одговарајућем седишту, везана појасевима. Родитељи треба да подсете баке и деке и друге одрасле који брину о деци, а и сами да то практикују, да обавезно прелазе улицу на пешачком прелазу, а ако је прелаз регулисан семафором, само на зелено светло за пешаке. Родитељи никако не би смели да возе ауто ако су конзумирали алкохол јер тиме и директно утичу на безбедност деце и дају основу да и они то чине кад порасту. Од малена треба неговати вредности очувања животне средине. Кроз прозор аутомобила се никада не смеју избацивцати пикавци, папири и остали отпаци јер се тако угрожава безбедност других учесника у саобраћају, загађује околина и повећава опасност од пожара. Током вожње се никако не сме употребљавати мобилни телефон без блутута или писати поруке, поштују се други учесници у саобраћају…

Само учешће и допринос сваког појединца, одговорно понашање може допринети унапређењу саобраћајне безбедности на нашим улицама. До сада је предавањима присуствовало више од 100 родитеља који су показали висок степен интересовања за безбедност деце у саобраћају и који су активно учествовали у дискусији, наводећи проблеме.

Наведена брошура ће у електронској форми бити постављена на сајтове основних школа. Надамо се да ће и други родитељи схватити значај оваквих сусрета и да ће бити у могућности да у већем броју присуствују предавањима.

Програм унапређења саобраћајне безбедности се реализује у организацији Градске општине Звездара, а под покровитељством Секретаријата за саобраћај града Београда од средстава од наплаћених казни за саобраћајне прекршаје.