Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у среду, 29.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру ГО Звездара, испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији ГО Звездара, као и робних пакета које је обезбедила ГО Звездара за потребе социјално угрожених грађана са своје територије. Испоруку је вршило укупно 12 мобилних тимова. Укупно су извршене доставе на 69 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса реализовали су данас и јуче више посетa/набавки намирница и лекова за већи број корисника, у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализовано је више услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника (породице које негуjу непокретну или дементну особу,  старија  и лица са инвалидитетом) у кућним условима.

Урађена је и објављена на сајту Општине информација о Школи компјутера за сениоре путем скајпа у време ванредносг стања.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара учествовали су у тимовима за доставу намирница грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру ГО Звездара, као и у тимовима за доставу лекова који су достављени на већи број адреса.  На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају на територији Звездаре.

Вршена је континуирана комуникација са волонтерима.

Вршено је континуирано ажурирање табеле евидентираних и активних волонтера у току ванредног стања.Прослеђене су табеле Владе Републике Србије ради извештавања о броју волонтера, за 28.4. (473) и 29.4. (474 волонтера).

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан, у вези са бројем преузетих пакета из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад за територију ГО Звездара.

У уторак 28.4.2020. године, је поднет редован извештај о стању и потребама 19 домова за старија лица на територији ГО Звездара. Од 19 домова, власници/директори 18 домова су исказали потребу за тестирањем корисника и запослених на COVID-19. Тестирање се врши сукцесивно. До сада су сви тестирани корисници и запослени у домовима на Звездари негативни на COVID-19. Представници Општине и ДЗ „Звездара“ су у сталном контакту са запосленима у домовима.

Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања прослеђено је данас и током јучерашњег дана укупно 16 захтева грађана за кретање лица за време полицијског часа.

Обављена је комуникација, писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини, као и ажурирање њихових података у активној евидецији Одељења за друштвене делатности.

Вршена је и континуриана комуникација са Градским центром за социјални рад Београд, као и прослеђивање података социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, и размена информација.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију је  преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе ГО Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде ГО Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП СЦ „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима за зашитиу и спсавање од епидемија издравља људи ГО Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Комунална инспекција ГО Звездаре је у току данашњег дана обишла део своје територије, и то оивичен улицама Смедеревски пут, Синђелићева, Народни фронт, Слободана Лале Берберског, Михаила Тодоровића, Устаничка, Косте Трифковића, Млавска, Милана Ракића, Батутова, Димитрија Туцовића, Рузвелтова, Булевар краља Александра, део Миријева и утврдила да се власници ресторана, кафића придржавају забране обављања угоститељске делатности.На јавној површини испред пијаце „Цветко” није било нелегалних продаваца половне робе.

Ради боље информисаности грађана Звездаре,  на сајту Општине, у рубрику Новости и мени COVID19, постављено је ново саопштење Стручно – оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемије и здравља људи Штаба за ванредне ситуације ГО Звездара. Поред овога, уз већ постојећи текст на сајту Наредба Градског штаба за ванредне ситуације, у истим рубрикама, постављени су као прилози и следећи текстови: Инструкција за рад козметичких и фризерских салона у примени мера превенције, спречавања, ширења и смањења ризика болести COVID19, Препорука за рад теретана и фитнес центара,, Препорука за поновно отварање предшколских установа, Препорука за рад библиотека.

До 14 часова, Кол центар ГО Звездара је примио већи број захтева за доставу хране.