Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у среду, 6.5.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за внредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру ГО Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији ГО Звездара.  Испоруку је вршило укупно 9 мобилних тимова. Укупно 5 мобилних тимова је вршило доставе оброка хране са пунктова Народне  кухиње, а 4 мобилнa тима су вршили доставу намирница и других поручених добара преко Позивног центру/Кол центра ГО Звездара. Укупно су извршене доставе на 46 локација.

Волонтери Волонтерског сервиса Звездара данас су реализовали више набавки намирница и лекова за већи број корисника. Волонтери у Саветовалишту за појединце и породице – путем телефона, реализовали су услуге психосоцијалне подршке за више корисника. Вршена је комуникација са волонтерима Волонтерског сервиса Звездаре и координација планираних активности.

Волонтери и запослени Црвеног крста Звездара вршило су доставу лекова грађанима који су се јавили Кол центру ГО Звездара. Достава лекова је извршена на 20 адресa. Такође, вршено је преузимање књижица и рецепата и војних осигураника, као и подизање рецепата и лекова у ВМЦ Славија. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се одвијају у овим данима на територији Звездаре.

Прослеђена је табела Владе Републике Србије са евиденцијом о броју волонтера са непромењеним подацима у односу на претходни извештај..

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је  преузет опредељени контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе ГО Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде ГО Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП СЦ „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије ГО Звездара.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима за заштиту и спсавање од епидемија и здравља људи ГО Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Извршено је писање и слање појединачних одговора социјално угроженим грађанима који се путем мејла обраћају Општини  за помоћ, као и подршку и различите информације. Вршена је континуирана комуникација са Градским центром за соцојални рад – Одељење Звездара због ургентних проблема појединаца и породица у стању социјалне потребе, као и ажурирање и прослеђивање података социјално угрожених грађана.

Комунална инспекција ГО Звездаре обишла је део своје територије и то Велики Мокри Луг, Мали Мокри Луг, Миријево, део оивичен улицама Булевар краља Александра, Рузвелтове, Димитрија Туцовића, Батутова, Милана Ракића, Мите Ружића, Господара Вучића, Војислава Илића, Жичка, Војводе Шупљикца и установила да се власници ресторана, кафића придржавају прописаних мера Владе Републике Србије. На платоу испред Цветкове пијаце, на јавној површини није било нелегалних продаваца половне робе.

Ради боље информисаности грађана Звездаре на сајту Општине, у рубрику Новости и мени COVID19 постављено је саопштење за јавност Стручно – оперативног тима за заштиту и спасавање од епидемије и здравља људи Штаба за ванредне ситуације ГО Звездара.

Достављена је евиденција Градском центру за социјални рад Београд за претходни дан у вези са  бројем преузетих пакета из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији ГО Звездара.

До 14 часова, Кол центар ГО Звездара је примио 7 захтев за доставу намерница.