Стручно-оперативни тим за заштиту и спасавање од епидемија и здравља људи Штаба за ванредне ситуације Градске општине Звездара, чији је руководилац Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара, обавештава јавност о активностима ГО Звездара предузетим у уторак, 7.4.2020. у складу са препорукама Владе Републике Србије и Градског штаба за ванредне ситуације града Београда у вези са епидемијом Корона вируса (COVID-19), а након проглашења ванредног стања у Републици Србији:

Настављена је испорука намирница и других поручених добара нашим најстаријим суграђанима, који су се претходно јавили Позивном центру/Кол центру Градске општине Звездара, као и испорука оброка хране са пунктова Народне кухиње на територији Градске оппштине Звездара.. Испоруку је вршило 10 мобилних тимова, од којих су 5 мобилних тимова вршили испоруке оброке хране са пунктова Народне кухиње. Преосталих 5 мобилних тимова су вршили доставу намирница и других поручених добара. Мобилни тимови су извршили доставу на већем броју локација. Укупно је извршена достава на 92 локације.

Волонтери Црвеног крста Звездара учествовали су у тимовима за доставу намирница грађанима који су се раније јавили за помоћ Кол центру ГО Звездара, док су волонтери и запослени Црвеног крста Звездара, са запосленим из ГО Звездара, вршили доставу лекова грађанима који су се раније јавили Кол центру ГО Звездара. Лекови су достављени на већи број адреса. Одржан је састанак са координатором Мобилног тима за инклузију Рома ГО Звездара у вези са поделом 250 пакета са средствима за одржавање хигијене опредељених за угрожене породице са малом децом у нехигијенским насељима на територији Градске општине Звездара. На друштвеним мрежама Црвеног крста Звездара промовисане су активности које се реализују у периоду ванредног стања на територији Звездаре.

Волонтери Волонтерског сервиса су реализовали више посета/набавки намирница,лекова и прибављања лекарских упута за већи број корисника (старија и лица са инвалидитетом), док су волонтери у Саветовалишту за појединце и породице- путем телефона, реализовали већи број  услуга психосоцијалне подршке за већи број корисника.

Комуникација са волонтерима релизована је током целог дана.

У Логистички центар Градске општине Звездара у уторак, 7.4. није вршен пријем, као ни испорука пакета .Укупан број примљених пакета из  Логистичког центра из Штарк арене је 15521, а из других градских општина 113. Волонтерима је за даљу дистрибуцију до сада прослеђено 10330, а преостали пакети се налазе уЛогистичком центру ГО Звездара.

Градском центру за социјални рад Београд  достављена је евиденција, за претходни дан, у вези са преузетим пакетима из Логистичког центра Штарк арена и бројем дистрибуираних пакета у складу са достављеним списковима од Градског центра за социјални рад на територији Градске општине Звездара.

Од Завода за биоциде и медицинску екологију, је јутрос преузет нови контигент концентрата натријум хипохлорита – дезинфекционог средства за потребе Градске општине Звездара, од кога су направљени одговарајући дезинфекциони раствори у количини од по 1.000 литара, у резервоару испред објекта Управне зграде Градске општине Звездара, као и у резервоару испред објекта ЈП Спортски центар „Олимп-Звездара“, за потребе стамбених заједница и грађана са територије Градске општине Звездара.

Данас (уторак 7.4.2020.) је започет поступак дезинфекције и дезинсекције дворишних простора и прилаза објектима домова за стара лица и за одрасле, на територији Градске општине Звездара, који је Градска општина Звездара уговорила са овлашћеном специјализованом организацијом из ове области, која ће ову активност извршити за све постојеће објекте, до краја сутрашњег дана (среда 8.4.2020.) и по том основу доставити одговарајуће поврде/сертификате о извршеним третманима и коришћеним препаратима и средствима.

Започета је и испорука одговарајућих опредељених средстава за одржавање хигијене објеката и личне хигијене, као и одговарајућих опредељених дезинфекционих средстава за потребе домова за стара лица и за одрасле, која ће се у потпуности извршити до краја сутрашњег дана за све постојеће објекте.

Градска општина Звездара је обезбедила и уручила 100 комада (50 пари) заштитних/“хирушких“ рукавица за потребе Асоцијације студената са хендикепом.

Послате су прописане табеле Владе Србије са унетим подацима нових волонтера-

Комуникација са ГЦСР у Београду- Одељење Звездара, одвијала се током дана-прослеђивање података социјално угрожених грађана који се Општини обраћају за помоћ, размена информација. Израда и слање одговора грађанима који се обраћају Општини или Волонтерском сервису Звездаре за помоћ или информацију о социјалним правима, подршку коју организује Општина и слично.

Обављене су консултације са релеватним професионалцима/установама у вези решења проблема са дозволама за кретање неформалних помагача непокретним особама које живе саме, без породичног старања. Меил са предлогом модела упућен је члановима СОТ и Кризног штаба.

У месним заједницама су се извршавала радна дежурства повереника и заменика повереника цивилне заштите, на извршавању договорених и наложених мера од стране Штаба за ванредне ситуације и Стручно-оперативног тима Градске општине Звездара, а у вези са стамбеним заједницама са њихове територије.

Одсек за информисање је, ради боље информисаности становника Звездаре, у уторак, 7. априла наставио да на сајт Општине поставља нове информације и обавештења. Тако су постављена саопштења о активностима Стручно-оперативног тима, о ковид амбуланти која је оспособљена и ради у оквиру звездарског Дома здравља и о активностима звездарских волонтера који пружају помоћ суграђанима старијим од 65 година. Поред овога, у менију COVID19, у већ објављеним текстовима, су уношене измене и скраћивани су како би остале само најбитније информације.

Комунална инспекција је у оквиру својих надлежности обилазила пијаце на отвореном „Ђерам“ и „Цветкову пијацу”, које су се придржавале мера и нису радиле. Није било препродаје на платоу испред „Цветкове пијаце,“ као ни у појасу око пијаце „Ђерам“ . Поред рада кафића и ресторана,Комунална инспекција је проверавала и рад фризерских и козметичких салона и рад кладионица дуж Булевара краља Александра, Димитрија Туцовића, Војводе Шупљикца,Кајмакчаланске и Гајеве улице.Сви проверавани објекти су се, такође, придржавали изречених мера и нису радили. Било је окупљања мање групе родитеља са децом на платоу испред зграде ГО Звездара, али су се разишли после опомене од стране Комуналне милиције.

До 15 часова поднет је већи број захтева лица за помоћ.