Радионицом у Волонтерском сервису Звездаре на тему „Сениори у свету интернета и компјутера“ протекао је четврти дан манифестације „Дани сениора на Звездари“.

Активност је окупила бивше, садашње и будуће полазнике Школе компјутера за сениоре који су размењивали искуства из времена кад нису били „функционално писмени“ на рачунарима нити свесни шта пропуштају. Највећи број „ђака“ је истакао да им је у Сервису помогла опуштеност и стрпљивост волонтера Гордане и Горана који су већ на првом часу објаснили да ништа не могу да покваре и да нема глупих питања.

Посебну радост и задовољство Школе, Сервиса и полазника је данашња промоција „Скрипте за праве почетнике“ која води полазнике кроз 7 области учења. Скрипта је подељена полазницима и одмах је било јасно да ће бити драгоцено штиво и после учења у Школи компјутера.

Волонтерка Гордана је, водећи радионицу, подсетила на многе комичне ситуације током трогодишњег волонтирања. Постигла је ауторитет и поверење код својих ђака који су озбиљнији у труду од оних много млађих.

У неформалном дружењу, стари ђаци су препричавали новим колико страха је било на почетку а колико задовољства на крају обуке. Викторија, која је успешно завршила обуку, пријавила се данас као „добровољни понављач“ јер жели да учи и даље. Жеља је још неких да наставе у даљем учењу, па се планирају и напредни програми обуке. Многи су паралелно завршили и Школу енглеског у Волонтерском сервису јер се непознавање енглеског језика показало као баријера у учењу. Интернет клуб петком у Волонтерском похвалили су као драгоцен простор за дружење и „доучавање“ свега што нису успели да савладају на часу.

Мимо програма, на часовима су кроз Googl сателит проналазили своја села и места из којих су својевремено избегли а na Googl мапама проналазили непознате улице и места.

На крају радионице, времешни Живота је изговорио „без грешке здравицу“ коју је сам написао. Уз освежење и послужење, креативне поклоне, заједничко фотографисање и искрене поруке које су окачили на Дрвету порука, протекла је радионица „Сениори у свету интернета и компјутера“. Опчињени могућностима које рачунари и интернет нуде, за суграђане који су загазили и у девету денецију живота, било је очито да сениори имају шта да траже и кажу у свету интернета и компјутера. Треба им само омогућити помоћ и подршку да савладају бар почетне препреке. После ће се већ сами снаћи.