Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је штанд Савета за запошљавање града Београда на Београдском сајму књига у оквиру програма „Знањем до циља“ и поручио да су успешни млади људи гарант просперитета Београда и Србије.

Заједно са чланом Градског већа Драгомиром Петронијевићем, као и председницима општина Савски венац и Звездара, Иреном Вујовић и Милошем Игњатовићем, градоначелник је разговарао са младим људима који имају намеру да се окушају у приватном бизнису и одговарао на њихова питања.

Мали је истакао да не постоји успешан град нити успешна земља без успешних младих људи. Млади људи ће, навео је Мали, изнети напредак и развој Београда и Србије.

–  Омладина Србије би у наредних 10 до 20 година требало да обезбеди већу конкуретност наше земље, како би Србија више напредовала и била боља од осталих. Ми у граду Београду свакодневно радимо да младима обезбедимо што боље окружење у којем се образују, као и да имају могућност да након завршеног образовања пронађу посао. Не желимо да своје снове остварују у Аустралији, Канади или Америци, већ у својој домовини – рекао је Мали.

Према његовим речима, кроз Савет за запошљавање града Београда прошло је 15.000 људи, студената, средњошколаца, незапослених лица и пензионера.

–  Ту су стекли нова знања и вештине које могу да им помогну да започну сопствени бизнис. Покренули смо програм „Подржите најбољу старт-ап идеју“, јер желимо да млади добију на самопоуздању и потом примене искуства и знања која су стекли током школовања. Пут ка већем квалитету живота младих људи води преко усавршавања, марљивости и истрајности – додао је Мали.

Одговарајући на питања присутних, градоначелник је рекао да у Научно-технолошком парку на Звездари ради 560 младих људи, као и да постоји идеја да се покрене још таквих центара. О томе се, рекао је Мали, разговарало и са премијерком Аном Брнабић.

Драгомир Петронијевић је подсетио на велику подршку града Београда младим људима.

– Финансијске подршке није мањкало, јер смо штедњом обезбедили средства за људе који желе да се опробају у бизнису. Савет за запошљавање је у периоду од 2005. до 2014. био право мртво слово на папиру, а данас можемо да будемо поносни на све што је урађено – истакао је Петронијевић.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић упознао је присутне са напретком у раду Канцеларије за младе на овој општини.

– Када смо преузели руководство општине Звездара затекли смо Канцеларију за младе која је једва функционисала. Када су у питању било какви подстицаји за предузетнике, ситуација такође није била много боља. Са Националном службом за запошљавање смо покренули пројекат где смо обезбедили преко два милиона динара за старт-апове, односно 200 до 220 хиљада по једном. Са Савезом проналазача смо организовали манифестацију где смо заједно сарађивали и подржали најбоље пројекте – рекао је Игњатовић.

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић је нагласила да је та општина у протеклих годину дана урадила много ствари управо на иницијативу младих.

– Имамо фанстастичну сарадњу са Градом, Републиком, Привредном комором Србије и осталим институцијама, са којима смо радили на пројекту „Караван младих предузетника“. Кроз Канцеларију за младе се трудимо да подржимо све добре предузетничке идеје, али и да помогнемо када је у питању логистика и едукација. За власнике најбољих предузетничких идеја смо обезбедили бесплатан простор на коришћење и све друго што им је неопходно да њихов бизнис стане на ноге – истакла  је Ирена Вујовић.

Догађају је присуствовала и директорка Београдског сајма Данка Селић.