У ОШ „Драгојло Дудић“ одржана је прва спортска радионица у оквиру реализације програма „Радујмо се заједно“. Овој спортској активнсти, првој у низу од 12 сусрета, присуствовали су чланови Већа ГО Звездара и Комисије за оцену програма у области спорта Мирослав Лазић и Богдан Лековић.

 

Спортски савез особа са инвалидитетом Београд, под покровитељством Секретаријата за омладину и спорт и у сарадњи са Градском општином Звездара, у звездарским основним школама реализује овај програм који има за циљ развој услова за бављење спортом за сву децу, без обзира на здравствене и узрасне карактеристике.

 

Јелена Радивојевић и Александар Вујчић, стручни сарадници Спортског савеза, са својим тренерима, једноставним елементарним играма и физичким активностима ученицима приближавају потребе у спорту ученика са сметњама у развоју. Решавањем различитих моторичких задатака са повезом преко очију, на једној нози, или са руком која функционише у отежаним околностима, ученици се стављају у ситуацију у којој се налазе деца са различитим тешкоћама у развоју и тако развијају емпатију за учешћем у спортским активностима у којима су сви ангажовани. Деца се снаже и храбре да осмишљавају активности које су свима приступачне, да се међусобно зближавају и пружају једни другима подршку.

 

Такође, један од циљева програма је и оснаживање наставника за планирање активности у којима сви ученици учествују и креирање атмосфере прихватања и међусобне подршке, као и информисање наставника и ученика са сметњама у развоју да могу да се укључе у различите ваннаставне активности које се спроводе на територији ГО Звездара и града Београда, у организацији Спортског савеза особа са инвалидитетом и других спортских организација њихових чланица.

 

У петак, 25. новембра, од 9 сати нови циклус спортских радионица одржаће се у ОШ „1300 каплара“, а током новембра и децембра ће се програмске активности реализовати у свим основним школама на Звездари, као и на територији других градских општина. Програмом ће бити обухваћено преко 1500 ученика. Ово је наставак пројектних активности кроз које је већ оснажено преко 4800 ученика и 90 наставника у Београду.