Химном „Боже правде“ коју су извели ученици ОШ „Јелена Ћетковић“ предвођени професором Новаком Станковићем почела је Свечана академија под слоганом „Звездара под сјајем звезда“ у недељу, 16.10.2016 на сцени „Александар Поповић“ Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, којом је завршен целодневни програм обележавања Дана ГО Звездара.

Водитељски пар је уз подсећања на значајне сегменте и знамените детаље из богате и занимљиве историје Звездаре најављивао говорнике и госте, као и уметнике који су извели веома богат и разноврстан програм.

Председник ГО Звездара Милош Игњатовић, као домаћин, поздарвио је присутне изразивши задовољство што стоји пред пуном салом Звездараца, као и гостију из других градских општина, високих градских функционера, подсетио је како је Пета крајишка бригада са совјетским тенковима пре 72 године ослободила Звездару и наставила да надире даље према Дунаву.

Захвалио се коалиционим партнерима СПС и Групи грађана „Миријево“ са којима сада градимо нову и лепшу Звездару и пожелео да се тако настави јер ћемо као тим успети да остваримо циљеве. Наш циљ је да будемо добар сервис грађана и ми ћемо то уз подршку градске и републичке власти успети, јер је и овај дан и ово место где се свечаност вечерас одржава прави пример сарадње градске и општинске власти.

Председник се захвалио директору Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ и његовом тиму на великој помоћи у организацији ове вечери.

Кристина Савић је уз клавир отпевала предивну песму „Под сјајем звезда“, а затим и „Злато моје“ Бисере Велтанлић, коју су употпунили плесни парови на сцени.

Никола Никодијевилћ, председник Скупштине Града, рекао је да је добро да се млади подсете како је било тешко освојити слободу, као највећу вредност и да су многи дали живот за њу.

„Срећан вам Дан општине којим славимо нашу слободу и чувамо сећања на херојска дела наших предака – рекао је Никодијевић и наставио – Веровали су у боље друштво и ми немамо право од тога да одустанемо. Звездара је жила куцавица Београда и путоказ куда треба да идемо, а пред нама су сада нови изазови и наш задатак је да обезбедимо бољи и лепши живот Звездараца.

Поручио је да ће град дати пуну подршку пројектима, а нарочито оним највећим, а то је канализација у ММЛ, истакао да верује и да ће Звездара успети да се носи и са изазовима нових технолошких искорака јер има и научно технолошки парк. „Звездара има научно технолошки парк – рекао је Никодијевић – па хајде да цела Звездара буде као тај научнотехнолошки парк., а затим је завршио речима: „ Ми од вас очекујемо много, а да за 75-ту годишњицу ослобођења са Звездаре крене прва линија метроа“.

У предивном романтичном духу уметнички програм наставио је плесни студио „Синатра“ уз песму“Ко некад у 8“ и „Београд волим“ и Александар Стефан Радишевић и Бранислав Цвијић.

Пожелевши срећан Дан општине Горан Весић, градски менаџер, подсетио је да ће завршна свечаност обележавања ослобођења Београда бити 20. октобра и најавио меморијални марш који ће први пут бити организован ове године, а који ће постати традиција.

Затим је говорио о развоју и да треба да се искористи добра сарадња републичке, градске и општинске власти, позвао је звездарско руководство да иницира што више пројеката које ће град подржати. Подсетио је на велике пројекте које спроводи град и којима се спустио на реке.

Весић је даље посебно нагласио да Звездара треба да чува особености које има, да сачува и прати историју, традицију, дух… и оно што је посебно важно да треба да се слушају људи, грађани и да се решавају проблеми на које грађани указују.

Завршио је поруком: „Драги Звездарци, још једном срећан вам дан општине, пошто имате у имену звезде, хајде да идуће године можемо да кажемо да смо досегли звезде“.

Ученици и професори МШ „Владимир Ђорђевић“ извели су предивне музичке нумере уз неизбежне и фантастичне плесаче који су сцени дали звезде и сјај, баш као што је и назив вечерашњег програма.

Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара, између осталог рекао је:

„Оно што је наш задатак је да памтимо овај датум када су борећи се за слободу погинули наши борци, хероји, да преносимо младима то сећање и да бринемо за наше суграђане Звездарце, да сви заједно створимо боље услове за свакодневни живот и да сви заједно градимо бољу Звездару“, а завршио је речима:

– „Живела Звездара! Живела Србија“

Представљена је и наша позната Звездарка, спортисткиња, Драгана Рајбловић, прва жена и за сада једина из Србије која се 2007. године попела на највиши врх света – Мт.Еверест (8850 м) на Хималајима, уписана у листу „Знамените жене Србије“.

Изванредна кореографија уз знакопвни језик тумача „УТЛОСС-а“ под називом „Никола Тесла човек ван времена“ звездарског плесно-спортског клуба „Креатива“ измамила је дуг и снажан аплауз публике и њихова звезда је засијала пуним сјајем.

На крају Кир Стефан – хор завршио је музичко забавни програм песмом „Востани Сербие“, а домаћин председник општине позвао је све присутне госте на пригодан коктел у Клубу „Култ“.

Цео догађај на знаковни језик преводила је Јулијана Лекић, судски тумач за знаковни језик из Удружења „УТЛОСС“.

Више информација и интегрални снимак догађаја можете преузети на сајту:
www.slikavest.rs u HD формату, без шифре и лозинке.