Градска општина Звездара ће у среду, 29.9.2021.обележити светски Дан срца на платоу испред зграде Oпштине.

У термину од 10 до 12 сати биће организоване различите активности у циљу информисања грађана о важности очувања здравља срца и кардиоваскуларног система.

На самом почетку манифестације запослени Општине ће вежбати уз инструкторку Спортско плесног клуба „Креатива“, а придружиће им се и пензионери Kлуба за старе Миријево „Дринка Павловић“  који ће вежбати јогу.

Грађани ће на штандовима који ће бити постављени на платоу,  у сарадњи са удружењима „Сви на вагу“ и „Плави круг“ и ХХУ „Хлеб живота“,  моћи да измере гликемију, притисак, витаминско-минерални статус и висцеларне масти и добију савете о здравој исхрани.

Манифестацији ће се прикључити и Институт за трансфузију крви Србије. Трансфузиолошки аутобус Института биће постављен испред Градске општине Звездара од 10 до 15 часова. Подршку акцији даће и Театар „Вук“ који ће добровољне даваоце крви обрадовати картама за омиљене представе са репертоара.

Манифестацији ће се придружити и волонтери Црвеног крста Звездара који ће извести вежбу оживљавања уз помоћ дефрибилатора.

Циљ манифестације је да се повећа ниво свести становништва o томе да обољевање и умирање од кардиоваскуларних болести може да се спречи увођењем здравих стилова живота. Сваке године у свету од болести срца и крвних судова мозга умире 17,1 милиона људи, што ставља овај узрок смрти на водеће место.