У Градској општини Звездара данас јe, у организацији Удружења особа са инвалидитетом Београд, одржана трибина „Подршка лакшег запошљавања особа са инвалидитетом”, у оквиру програма „Заједничким снагама за боље сутра” чију реализацију је подржао Секретаријат за социјану заштиту Града Београда. На трибини су говорили председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, директор Градског центра за социјално предузетништво Београд Миодраг Пешић, представник Националне службе за запошљавање Срђан Анђелковић и председник УОСИ Београд Гордана Пушара.

 

Владан Јеремић је рекао да Градска општина Звездара има вишегодишњу добру сарадњу са Удружењем особа са инвалидитетом Београд са којим је потписан и Споразум о сарадњи.

„Градска општина Звездара велику пажњу поклања потребама особа са инвалидитетом, а у сарадњи са Удружењем је реализован већи број едукација, радионица, трибина и програма чији је циљ био побољшање њиховог положаја у душтву и лакше запошљавање. На овај начин сарадња са Удружењем особа са инвалидитетом Београд ће бити настављена и убудуће”-рекао је Јеремић.

 

Гордана Пушара се захвалила Владану Јеремићу на досадашњој доброј сарадњи и истакла да је ГО Звездара запослила особу са инвалидитетом и на тај начин показала да схвата озбиљно проблем незапослености особа са инвалидитетом, истакавши да треба утицати на већу запошљивост особа са инвалидитетом, јер је незапосленост највећи проблем са којим се суочавају.

 

Миодраг Пешић је изнео податке у вези са програмима које ће Градски центар за социјално предузетништво реализовати како би већи број особа са инвалидитетом био оспособљен за самозапошљавање или како би захваљујући добијеним материјалним средствима могао да покрене споствени посао, а Срђан Анђелковић је представио програме Националне службе за запошљавање који особама са инвалидитетом треба да омогуће да дођу до запослења.

 

Догађају су присуствовали заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић и заменик секретара Скупштине ГО Звездара Марко Јовић, Будимир Грубић, директор ЈКП „Беоветерина”, предузећа које је, такође, пример добре праксе када је реч о запошљавању особа са инвалидитетом, као и Снежана Милошевић и Срна Лазић из Серетаријата за социјалну заштиту и Јулијана Станисављевић из Министарства за рад, борачка и социјална питања.