У циљу припреме за почетак нове школске године у великој сали ГО Звездара у среду, 29.8.2018. године одржан је редован састанак председника Општине Милоша Игњатовића и његових сарадника са директорима звездарских образовно-васпитних установа (Предшколска установа Звездара, основне и средње школе) и представницима Полицијске станице Звездара, Дома здравља Звездара и Центра за социјлани рад-Одељење Звездара.

Састанак је водио Александар Ерор, председник Скупштине Градске општине Звездара, а присуствовали су и чланови Већа, Лазо Шеган, Владан Јеремић, Милош Стојилковић, Александар Ђуричић и Мирослав Мариновић.

Председник општине Милош Игњатовић је поздравио све присутне, захвалио им се на досадашњој сарадњи и подсетио да је Градска општина Звездара, у складу са својим надлежностима, у буџету за 2018. годину издвојила више од 44 милиона динара за област образовања, од чега 28 милиона динара за текуће инвестиционе радове у основним школама и вртићима.

О безбедности деце/ученика у вртићима и школама присутне су информисали Данило Богдановић, командир Полицијске испоставе Миријево и Милан Ђоковић, криминалистички инспектор за малолетничку делинквенцију,  истакавши да је стање безбедности на задовољавајућем нивоу, и да ће у наредном периоду, заједно са општинским службама, управама школа и Центром за социјлани рад, наставити да раде на унапређењу безбедности деце на Звездари.

Звонимир Вујадиновић, помоћник командира Полицијске станице Звездара, саопштио је податке о пројекту “Основи безбедности деце” који у основним школама реализује МУП Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. У оквиру овог пројекта којим су били обухваћени сви ученици 4. и 6. разреда основне школе, у школској 2017/18. години у звездарским основним школама одржано је 781 предавање уз учешће 16802 ученика. Вујадиновић је најавио наставак реализације овог пројекта и у школској 2018/19. години, током које ће, поред ученика 4. и 6. разреда, бити организована предавања и за ученике 1. разреда основне школе.

Начелница Одељења за друштвене делатности Весна Петровић Урошевић подсетила је да је у 2018. години из буџета издвојено 1.500.000,00 динара за реализацију 15 пројеката/програма основних и средњих школа у области превенције и унапређења безбедности ученика, одобрених на овогодишњем Конкурсу Општине и да се реализација ових пројеката очекује у првом полугодишту предстојеће школске године.

Поред ученика основних и средњих школа који су проглашени за ученике генерације у школској 2017/18.г. и ове године Општина ће наградити и основце и средњошколце који су освојили једно од прва три места на републичким и међународним такмичењима у школској 2017/18. години, као и њихове наставнике-менторе. Планирано је да се свечана додела награда одржи у октобру, у оквиру обележавања Дана општине.

Такође, најављен је наставак реализације бројних програма за децу и младе који се финансирају из буџета Градске општине Звездара, као и других активности Општине у области образовања, културе, здравља, спорта, социјалне бриге и безбедности, а у складу са програмима сарадње са локалном заједницом који су саставни део Програма рада школа за 2018/19. годину.

О наставку реализације ЕУ пројекта “Интерсекторски механизам за смањење осипања деце и превенцију раног напуштања школовања на Звездари“ који је започет у школској 2017/18. години, говорио је Златко Петрин, самостални саветник за имплементацију стратешког плана развоја најавивши потписивање Меморандума о сарадњи између ГО Звездара и свих основних школа, израду софтвера за рано упозорење на децу у ризику од напуштања школовања и петодневну обуку за психологе и педагоге основних школа на Звездари.

Александар Ерор је обавестио присутне да је у већини школа дошло до измена у саставу школских одбора и да ће Општина у предстојећем периоду организовати заједнички састанак са новоименованим члановима са циљем информисања о њиховој улози, правима, обавезама и одговорностима, у складу са важећим прописима.

Према информацијама добијеним од директора основних и средњих школа, све образовно-васпитне установе на Звездари су спремне за почетак школске 2018/19. године. У први разред основне школе, у 13 основних школа до сада су уписана 1454 ученика (55 одељења), али се очекује да до 1. септембра тај број буде и већи јер упис још увек траје. У обавезан припремни предшколски програм који се организује у вртићима Предшколске установе Звездара до сада је уписано 1389 деце.

Лепа вест је да је у плану комплетна реконструкција зграде Основне школе „1300 каплара“, чиме ће се значајно унапредити услови за рад у овој установи. Предвиђено је да радови на реконструкцији трају 100 дана, а средства је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије. Док траје реконструкција, за ученике ове школе настава ће бити организована у  школама “Стеван Синђелић” (I, II и III разред) и “Јован Цвијић” (од IV до VIII разреда).

Основна школа “Марија Бурсаћ” је једна од 5 школа у Београду које ће захваљујући средствима Секретаријата за образовање и дечју заштиту ове године добити нову фасаду. Радови на постављању нове фасаде почињу у септембру, а вредност радова је 15.000.000,00 динара.

На крају састанка председник Општине је још једном изразио задовољство сарадњом установа и институција на Звездари и најавио да ће се током целе школске 2018/19. године наставити већ устаљена пракса одржавања оваквих  састанака у Градској општини Звездара.