Представнице Националног истраживачког универзитета „Висока школа економије” из Москве Олга Афанасјева, продекан на Факултету за комуникацију, медије и дизајн и Екатерина Ентима, продекан на Факултету за светску економију и међународне послове посетиле су ГО Звездара где их је примио Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара. Састанку су, у име Општине, присуствовали и Александар Ђуричић, члан Већа ГО Звездара задужен за образовање и Весна Петровић Урошевић, начелница општинског Одељења за друштвене делатности.

Циљ састанка је био представљање Националног истраживачког универзитета „Висока школа економије” из Москве, као и размена информација о могућностима студирања и финансирању студирања звездарских ученика који говоре руски језик, а који желе да студирају на овом универзитету, који је основан 2013. године, на коме је ангажовано 7000 предавача и истраживача, који похађа 40300 студената и на коме је до сада евидентирано 72400 дипломаца. Истакнуто је да ће Национални истраживачки универзитет „Висока школа економије” финансирати студирање звездарских ученика на овом универзитету.

Гошће из Русије су обавестиле своје звездарске домаћине да се од 20 дo 23. фeбруара 2019. године у Руском дому у Београду одржава састанак са представницима Националног истраживачког универзитета „Висока школа економије” (Москва, Русија). Српски ученици који уче руски језик имају прилику да сазнају о могућностима уписа на универзитет, буџетским местима и финансијској подршци. Осим тога, професори и студенти Универзитета овом приликом реализују игру „Сударање цивилизација” која улази у свет међународних односа, а 23. фебруара сви заинтересовани имају прилику да прођу тест из руског, енглеског и историје. Они који буду сакупили највише бодова и који се буду активно показали у игри добиће могућност да се упишу на буџетска места по програму „Међународни односи” или „Реклама и односи с јавношћу”. На основу резултата тестирања могуће је добијање потпуног или делимичног гранта на цео период студирања на универзитету.

Од ученика основних, средњих школа и гимназија се тражи да знају руски језик (добро разумевање и могућност комуникације на базичном нивоу) и интерес за студирање на факултетима хуманистичких и друштвено – економских наука.

За оне који уписују мастер академске студије да имају интерес за студирање у Русији и знање руског или енглеског језика на добром нивоу.

На састанку је речено и да заинтересовани ученици са Звездаре који желе та аплицирају за студирање на Универзитету то могу  учинити, иако не стигну да обаве тестирање 23.2, преко он-лајн апликације: https://goo.gl/forms/usKDHjyNMibE1S8w2

Више информације о Универзитету, секцији за стране студенте, упису на основне студије и правилима уписа заинтересовани могу добити на следећим линковима:

https://www.hse.ru/info/

https://admissions.hse.ru/

https://admissions.hse.ru/undergraduate-apply

https://admissions.hse.ru/program#pagetop