Футуристички институт из Београда, у оквиру пројекта „Истраживање и промоција ефеката примене стратегије подстицања рађања”, одржао је у четвртак, 22.11.2018. у Градској општини Звездара. трибину о мерама за подстицај рађања и проблему наталитета у Србији на којој су представљени резултати истраживања спроведеног у првој фази пројекта.

Трибини, која jе реализована у сарадњи са Градском општином Звездара, присуствовала је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику.

Трибину су присуствовали и Милош Игњатовић, председник ГО Звездара и Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара који су дали подршку пројекту Футуристичког института.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић је навела  да наша земља ради на побољшању мера за подстицај рађања чему у прилог иде и податак да је у прошлој години рођено 160 беба више него у претходној. „Држава Србија обзбеђује три бесплатне вантелесне оплодње за жене до 42 године, а ради се на томе да се овај број повећа“, рекла је министарка.

Осим министарке, учешће на трибини узели су: Гордана Бјелобрк из Завода за статистику, Томислав Стефановић начелник Гинеколошко-акушерске болнице КБЦ Земун и психолошкиња Николина Милосављевић, који су присутнима говорили о спроведеном истраживању о томе колико је јавност упозната са мерама Владе Републике Србије за подстицај рађања.