У организацији „Породичног сабора” данас је у згради Општине Звездара одржана трибина под називом „Тако се брани Србија“која је један од догађаја који се одржавају током „Недеље србско-руског јединства“. Трибина је почела песмом “Русијо моја” у извођењу Љубе Манасијевића.

 

Поздрављајући присутне, председник Градске општине Звездара Владан Јеремић рекао је да му је изузетна част и задовољство што је Градска општина Звездара домаћин овом скупу на коме присуствује и помоћник изасланика одбране Евгениј Пољаков као и људи који су својим делима исказали велики патриотизам и храброст у преломним тренуцима у нашој историји.

 

Представљајући учеснике, модератор скупа Љубиша Ристић рекао је да је и овај догађај део Недеље србско-руског јединства којом Породични сабор жели да укаже на нераскидиве везе које српски народ има са Русијом и да ода захвлност овој земљи на помоћи коју је у многим тешким тренуцима пружила народу Србије.

На трибини су говорили: пуковник Љубинко Ђурковић, потпуковник Ђорђе Аничић и др Радомир Ковачевић, док је модератор скупа био Љубиша Ристић.

Трибина је организована у сарадњи са удружењем Координација удружења избеглих и расељених у Републици Србији и Градском општином Звездара.

 

Доктор Радомир Ковачевић, за време агресије 1999. године био је начелник Пријемно-тријажног центра који је збрињавао велики број озрачених и отрованих људи, а након агресије ради на санирању бојишта и здрављу нације, посебно када је у питању бомбардовање осиромашеним уранијумом.

 

Други говорник био је пуковник Љубинко Ђурковић, народни посланик у Скупштини Републике Србије, који је говорио о дешавањима на Кошарама током битке 1992. године јер је за време НАТО агресије 1999. године био командант другог батаљона 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса.

 

Потпуковник Ђорђе Аничић је за време НАТО агресије био заменик команданта 3. дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде и члан борбене послуге која је 27. марта 1999. године у 20.42 оборила авион америчког ратног ваздухопловства Ф-117А „Ноћни јастреб” у атару сремског села Буђановци.