Како се носити са осећањем кривице неговетаља и свакодневним проблемима и организовањем чувања и физичке безбедности оболелих, губитком интересовања и опсесивним понашањем дементног члана породице, организовањем дневне рутине у њиховом свакодневном животу како би одржали што дуже преостале капацитете оболелих, како се снаћи без подршке услуга дневног боравка и како се носити са низом тешких одлука од којих је најтежа она која се односи на смештај у установу социјалне заштите и лишавање пословне способности. То су само најважније теме о којима је било речи у петак 19.априла у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре на радионици психосоцијалне подршке која је намењена представницима породица који брину о свом члану оболелом од неког облика деменције.

Радионица је окупила суграђане са Звездаре, Палилуле, Вождовца и Новог Београда који су отворено говорили о својим вишегодишњим проблемима и искуствима бринући о дементним супружницима, сродницима и родитељима. Неговатељи су исказали спремност да се едукују и са великим интересовањем листали припремљени инфо материјал, брошуре и стручну литературу који су за њих припремљени. Посебно су истакли потребу постојања група помоћи и самопомоћи као и спремност да у њима активно учествују и јавно говоре о проблемима са којима се сами свакодневно носе негујући члана породице или сродника који има проблем са сећањем.

Радионица је наставак активности неформалне мреже социјалних партнера који имају искуство у непосредном раду са породицама лица оболелих од деменције у оквиру годишњег „Програма помоћи и подршке породицама оболелих од деменције“.Неформалну мрежу чине Волонтерски сервис Звездаре, ХХУ „Хлеб живота“ и Удружење „Окриље“, чланице мреже ХуманаС, а који од 21.септембра 2018.године имају сталне активности и термине у којима заинтересовани могу да се јаве или дођу- сваког петка од 12 до 14 сати у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре у Булевару краља Александра 395 или путем телефона 286 44 26 као и сваке среде од 15 до 17 сати у просторијама ХХУ „Хлеб живота“ у Пожаревачкој 53 или путем телефона 2443540.

Радионица, коју су водиле Радмила Урошевић и Љиљана Несторовић, завршена је договором да следећа током маја месеца буде посвећена теми „Како и кад донети одлуку о смештају у установу члана породице оболелог од деменције“. Тим поводом ће говорити стручњаци али и неговатељи који имају ово искуство и савете „из прве руке“, а који ће помоћи породицама које имају проблем и недоумице када је право време да се дементна особа препусти на негу професионалцима у домовима за смештај и које су неопходне процедуре у вези са тим.

Улаз је био слободан, а подељени материјал бесплатан.