Настављајући традицију обележавања важних датума за грађане, Волонтерски сервис Звездаре у сарадњи са Удружењем “ Хлеб живота“  обележио је Међународни дан старијих– препоруке “из ципела сениора” сениорима у време епидемије.

Догађају је у име ГО Звездара присуствовала чланица Већа ГО Звездаре Виолета Филип која је присутне поздравила и пренела поздраве председника ГО Звездаре Владана Јеремића. Удружењу „Хлеб живота“ се захвалила, као и волонтерима који су уложили своје искуство и слободно време, у пружању помоћи особама којима је то потребно. Нагласила је да сваки период живота има своје предности и мане, сви знамо колико младим особама пубертет може да буде компликован и тежак упркос младости и снази коју поседују, а са друге стране имамо старије људе који на један предиван начин умеју да покажу како се са младалачком енергијом може кренути у сусрет познијим годинама.

Виолета Филип је истакла да је животно искуство које нам старији преносе јако важно, посебно за млађе генерације које захваљујући томе могу да стекну нова знања и врлине.

После обраћања Виолете Филип одржана је фокус група коју је  водила Јелена Вулић, психолог и психотерапеут и волонтерка Сервиса, са учешћем 14 сениора који су  поделили своја позитивна искуства у време епидемије која су допринела да се осећају мање усамљено, уплашено и доконо. Наредних дана ова искуства, као добри примери и препоруке, биће доступна суграђанима у штампаној форми у Волонтерском сервису и на сајту Општине Звездара.

После завршетка фокус групе, уследила је пауза- неформално дружење уз освежење и послужење а затим и други део програма, приповедање Славице Ступарушић, новинарке Политике и волонтерке Волонтерског сервиса са једног од новинарских путовања по Србији. Сениори су са задовољством слушали необично приповедање о великим љубавима о које су се завршиле у Србији, о чему се мало зна. Тако су сазнали да је највећа, забрањена и велика љубав Јована Дучића и прелепе Маге из Бијељине оставила за собом два завета заљубљених да се никада неће заветовати неком другом, што се и догодило. Велика љубавна прича о, ништа мање, забрањеној љубави грофа Вронског и Ане Карењине завршила се у Горњем Адровцу где је сахрањено срце Вронског. Прича је инспирисала присутне да спонтано учествују у дружењу говорећи стихове Дучића као и предлозима да се сличан програм организује бар једном месечно, уколико епидемиолошка ситуација дозволи.

Учесницима програма и ангажованим волонтерима, уручени су пригодни поклони- минијатурне баште, књиге и укрштенице.