Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас, у оквиру акције „Проблем мање”, радове на уклањању депоније у насељу Велики Мокри Луг.  Догађају су присуствовали градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникацију и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, председник општине Звездара Владан Јеремић и директор Јавног комуналног предузећа „ Градска чистоћа” Марко Попадић.

Весић је рекао да је од почетка године уклоњено 100 дивљих депонија на територији града.

 

– Нажалост, то су депоније које су створили наши грађани. Сада се новац троши на њихово уклањање уместо да се троши на нешто што је корисније грађанима Београда. Оваквих депонија ће бити све док сами не будемо схватили да морамо да чувамо животну средину – истакао је Весић.

 

– У том смислу, од будуће Владе ћемо тражити измену законских прописа да би држава могла да одузима камионе ауто-превозницима који стварају дивље депоније. Такође, упорно тражимо измену Закона о планирању и изградњи којом би се увела обавеза да пре добијања употребне дозволе сваки инвеститор достави доказ о кретању грађевинског отпада, чиме ће доказивати да је грађевински отпад предат овлашћеним дистрибутерима.

 

Владан Јеремић је рекао да је ова депонија пример људске бахатости и немара и да представља велики еколошки и здравствени проблем. Он је захвалио заменику градоначелника и „Градској чистоћи” за то што су помогли да се реши овај велики проблем.

 

– Када је у питању заштита животне средине, Општина Звездара има велики број активности и добру сарадњу са Секретаријатом за заштиту животне средине и надлежним министарством. Аплицирањем и израдом пројеката створили смо услове да направимо додатни искорак када је у питању заштита животне средине. Ово је прилика да се апелује на све грађане да не чине овакве ствари – поручио је Јеремић.

Марко Попадић је истакао да се ова депонија која загађује животну околину уклања на иницијативу мештана који живе у том насељу. Према његовим речима, ово је стота депонија коју „Градска чистоћа” уклања ове године уз напомену да ће се са оваквим активностима наставити и у будућности.