- Градска општина Звездара - https://zvezdara.rs -

Урбани баштовани

[1]Циклус  интерактивних трибина на тему „Урбани баштовани” почеће у петак, 1. децембра 2017, у 13 сати, у Великој сали Градске општине Звездара.

Представници удружења „Архитекте за заштиту струке”, ће у оквиру „Звездаријаде – фестивала културе младих”, грађане Звездаре упознати са културом живљења која промовише претварање заједничких дворишта, јавних простора испред зграда и балкона у зелене и цветне оазе. Представиће могућности гајења цвећа, воћа и поврћа у градским условима, дати идеје за уређење и оплемењивање тераса, школских дворишта и заједничких простора минијатурним хоризонталним и вертикалним вртовима и информисати присутне о најважнијим сегментима садње и неге. Говориће о узгајању поврћа са малим кореновим системом, зачинског и другог биља прилагођеног звездарској микроклими.

Доцент Архитектонског факултета Милош Вујанић са својим колегама, у сарадњи са Волонтерским сервисом Звездаре, другу годину за редом,  шири и подстиче идеју урбаног баштованства на Звездари са циљем унапређења квалитета живота грађана. Повезујући достигнућа науке и праксу, архитекте нуде решења и инспиришу грађане да, као појединци и удружени у тимове, допринесу да се побољша еколошка слика Звездаре. Са представницима партнерских организација, Еко башта „Башта за душу“ и Удружење грађана „Благодет Србије“, учесницима трибине демонстрираће ручно прављене, једноставне и ефикасне материјале и опрему  за негу биљака и поделити кесице са семеном.

Урбани баштовани ће наставити промовисање повезивања са природом у градским условима трибинама које ће се одржати по следећем распореду:

Наведене активности се реализују у оквиру „Звездаријаде – фестивала културе младих”, под покровитељством Градске општине Звездара.