Волонтерски сервис Звездаре у уторак,14.фебруара, од 12 до 14 часова, у МЗ „Зелено брдо”, Булевар краља Александра 395, обележава свој 12. рођендан кратким уметничким програмом у коме ће учествовати ученици/це ОМШ „Владимир Ђорђевић”, Биља Крстић, Снежана Јандрлић и Оливера Викторовић, а потом и дружењем волонтера, сарадника и представника Општине. Госте и волонтере ће поздравити председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, са сарадницима, и донаторима уручити захвалнице и уникатне поклоне.

 

Протеклу, 2022.годину, рад Сервиса је обележило признање „Светислав Милић- младима од срца“ које је додељено Волонтерском сервису Звездаре у области хуманитарног рада, мирне борбе за људска права и за предан и посвећен рад свих  чланова тима.

 

За дванаест година рада Волонтерски сервис је реализовао за више од 15.000 корисника подршку у трајању од око 77 000 волонтерских сати и 32 300 услуга помоћи и подршке. Сервису се обраћају суграђани свих генерација, најчешће старији, немоћни и суграђани са инвалидитетом којима треба подршка у свакодневном функционисању, као и породице које имају децу са инвалидитетом и различитим развојним проблемима или поремећене породичне односе.

 

На Звездари волонтирају суграђани са Звездаре, Врачара, Савског венца, Раковице, Новог Београда, Земуна, Палилуле, Вождовца, Старог града, Чукарице и Панчева. Најмлађи волонтер  има 17, а најстарија волонтерка 75 година. На Звездари волонтирају ученици, студенти, запослени, незапослени и пензионери.

 

За 12 година колико Општина Звездара организује волонтирање на својој општини, у Сервису је било активно више од 380 волонтера у  6 дугорочних програма. Сервис реализује помоћ у кућним условима, Саветовалишту за појединце и породице, низ креативних радионица: школе сликања, „Урбани баштовани”, виртуелна путовања, Бонтон старења, школе кројења, шивења и плетења, декупажа и израде употребних предмета и поклона од различитих материјала, као и едукативне радионице: Школе енглеског, компјутера и обуке сениора у окоришћењу апликација на мобилним телефонима.Током целе године Сервис организује хуманитарне акције и базаре и промовише  волонтирање као социјалну вредност за суграђане свих генерација.

 

У просеку, 40 волонтера месечно обезбеђује помоћ и подршку  за 250 појединаца од тога је око 50 корисника у кућним условима. И током ванредног стања звездарски волонтери су пружали помоћ и подршку најугроженијим суграђанима. Протекле три „covid“ године учиниле су да целокупна заједница уважи колико су дугорочно значајни солидарност, хуманост и емпатија.

 

Да подсетимо да је Сервис и национални „Шампиони локалног развоја“за 2013/14.годину, „Пријатељ здравља старијих“ Градског завода за јавно здравље у 2015.години. У 2018.години  Сервис је добио признање – Повељу Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање за развијање програма Волонтерског сервиса Звездаре као доброг модела и концепта међугенерацијске сарадње. У 2020.години БОШ (Београдска отворена школа) и USAID доделили су признање „Покретачи промена“ Радмили Урошевић, кординаторки Сервиса, за коцепт програма Волонтерског сервиса Звездаре као покретача промена на локалном нивоу. Од 2015.године Сервис је придружени члан националне мреже Хуманас која унапређује бригу за најстарије.

 

Као пример добре праксе, Волонтерски сервис Градске општине Звездара заступљен је у низу стручних часописа, едукативним материјалима и на сајтовима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање.