Волонтерски сервис Звездаре ће у четвртак 14.фебруара са почетком у 12 часова обележити свој 8.рођендан у просторијама Сервиса у Месној заједници „Зелено брдо”, Булевар краља Александра 395, у присуству волонтера, корисника, сарадника, запослених и функционера ГО Звездара и Сервиса,…

Ово ће бити прилика да се подсетимо пређеног осмогодишњег пута у организовању волонтирања на Звездари и постигнутих резултата. У свечаном делу програма, учествоваће уметници Снежана Јандрлић, Биљана Крстић и Светислав Буле Гонцић, као и уметник аматер Славко Чупић, представници Општине и волонтери после чега ће представници Општине и Сервиса уручити захвалнице и награде сардницима и социјалним партнерима (уметничке фотографије Марка Рисовића). У трећем делу обележавања рођендана Волонтерског сервиса предвиђено је дружење и послужење рођенданском тортом.

У протеклој 8. години рада Волонтерски сервис је реализовао за преко 3500 корисника подршку у трајању од око 7.300 сати и пружио 2717 услуга помоћи и подршке у свакодневном функционисању.

То је укупно, за протеклих 8 година, преко 52.000 волонтерских сати и око 21.000 услуга помоћи и подршке. За волонтерску подршку се обраћају суграђани свих генерација али- ипак- најчешће старији, немоћни и суграђани са инвалидитетом којима треба подршка у свакодневном функционисању. Помоћ је потребна и породицама које имају децу са инвалидитетом и различитим развојним проблемима или поремећене породичне односе. У Сервису су посебно поносни јер су у 2018.започели 6.дугорочни програм- помоћ и подршку породицама које имају члана оболелог од деменције.

Волонтерски сервис Звездаре је национални „Шампиони локалног развоја“, „Пријатељ здравља старијих“ за град Београд и придружени члан националне мреже Хуманас која унапређује бригу за најстарије. На 1. Сајму за треће доба 2016.године добио је повељу „Пријатељ здравља старијих“ Градског завода за јавно здравље, а у 2018. години Радмила Урошевић, координаторка Волонетрског сервиса и Ранка Јеличић, волонтерка добиле су признање – повеље Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање за развијање програма Волонтерског сервиса Звездаре као доброг модела и концепта међугенерацијске сарадње.

Програм рада Волонтерског сервиса је дугорочна активност која има за циљ да развијањем солидарности, хуманости, активације и личног развоја свих појединаца Звездару и Београд учини бољим местом за живот свих суграђана.