Звездарске волонтерке и волонтери обележиле су данас, 14.02.2017. шест година рада Волонтерског сервиса пригодном свечаношћу у МЗ „Зелено брдо“.

Колико је рад Волонтерског сервиса важан за локалну власт ГО звездара, као и за друштво у целини, говори и присуство и обраћање министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина са сарадницима, као и гостију из других институција, општинских функционера, уметника, гостију….

Милош Игњатовић, председник општине Звездара, као домаћин рођенданског славља поздравио је присутне и госте и нагласио да о шестогодишњем раду Волонтереског сервиса под покровитељством Градске општине Звездара највише говоре фантастични подаци изражени у бројкама: 38.000 добровољних сати и преко 15.000 услуга које су ове хумане волонтерке и волонтери пружили грађанима Звездаре.

„Ми као градска општина свесни смо свих потреба које наши суграђани имају – рекао је председник – тако да ћемо и у наредном периоду определити средства у буџету за Волонтерески сервис, а кроз пар пројеката у току ове године ћемо помоћи нашим најмлађим, а и нашим најстаријим суграђанима. Ово је једна лепа традиција, али овај шести рођендан је и један нови почетак.“

Министар Вулин поздравио је присутне, похвалио рад Волонтерског сервиса Звездаре као пример који могу следити и други, а између осталог је рекао:“Солидарност је реч која мора да обележи време у коме живимо. То је реч која нас разликује, а 2017. ће за нас бити година међугенерацијске солидарности, које нема без волонтера. Волонтери су ти који увек покажу најбоље лице ове земље када је најтеже“, рекао је министар.

Према његовим речима, волонтери су увек били ту, не питајући ни за какву надокнаду, већ „само питајући шта могу да учине за своје суграђане, за људе којима је помоћ заиста потребна“, без обзира да ли се радило о поплави, мигрантској кризи…

Са резултатима шестогодишњег рада присутни су се упознали кроз кратак резиме који је дала координаторка Волонтерског сервиса Радмила Урошевић, која је својим свакодневним трудом, стручним знањем и хуманим приступом људима и проблемима, уз помоћ и сарадњу Тима за волонтерску подршку, учинила да је шест година рада испуњено најбољим резултатима.„За 6 година колико општина Звездара организује волонтирање, окупили смо преко 200 волонтера који реализују 5 дугорочних програма, у просеку имамо око 250 корисника, а од тога 40 у кућним условима.

Све што радимо за наше суграђане, уређено је системом и једноставним процедурама, а услуге које пружамо, потпуно су бесплатне. Трудимо се да побољшамо свакодневни живот суграђана, посебно оних који су рањиви и незаштићени: болесни, немоћни, стари, особе са инвалидитетом и породице које имају проблем са својом децом.

Ми пружамо програм подршке у кућним условима суграђанима који су заточеници у својим домовима и који имају проблем да набаве основне животне намирнице и лекове за себе, саветовалишта за појединце и породице и читав низ креативних радионица и дружења, а све то реализујемо током читаве године“ нагласила је Радмила Урошевић.

Подсетили смо се и награда и признања:

– ВСЗ ради према програму који је акредитован у Заводу за социјалну заштиту, – добитник је националне награде НАЛЕД-а и РТС-а „Шампиони локалног развоја“ за услугу Сервиса грађана за 2013/2014., – добитник је Повеље о статусу Градског завода за јавно здравље „Пријатељ здравља старијих“ у мају 2015., – у јулу 2014. дневни листДанас доделио му је признање „Победник“ за потписани Споразум о сарадњи са Филозофским факултетом у Београду,- од децембра 2015. Волонтерски сервис Звездаре је пријатељ и придружени члан националне мреже „Хуманас“ која унапређује и реализује бригу о старијој популацији.

Кратак уметнички програм и поруке о хуманости упутили су: глумица Ана Софреновић, која је прочитала литерарни рад ученице петог разреда основне школе, Светислав Буле Гонцић, глумац и директор УК „Вук Ст.Караџић“, цитирао је Чика Јову Змаја а Јосип Чале, звуцима виолоне допунио забаву и разгалио срца.

Три младе даме: Аријана, Александра и Теодора, ученице шестог разреда ОШ „Марија Бурсаћ“, будуће глумице које се припремају у Драмском студију „Пан театра“, одлично су се снашле у улози водитељки програма.

Главне јунакиње и јунаци догађаја – волонтерке и волонтери, у чију част је свечаност и уприличена, добиле су громки, топао и искрен аплауз и велико ХВАЛА за љубав и бригу које уносе у домове Звездараца и Звездарки којима пружају помоћ. Њихово добар дан и ведри осмех свакодневно чине лепшим живот онима којима једино ОНЕ отворе врата и прекину самоћу.

Рођенданска торта, смех и шала и много нових прича испунили су остатак рођенданског дружења…