Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потврдила јe да ће пооштрена мера забране кретања трајати од петка у 17 часова до понедељка у пет ујутру, с обзиром на чињеницу да су викенди најкритичнији периоди за ширење коронавируса.

Брнабић је истакла да је викендима највећа гужва и најмање поштовање позива на изолацију и смањење друштвених контаката, што доводи до тога да се пет-шест дана након викенда бележи скок у броју позитивних на коронавирус.

Она је додала да су у Београду и Нишу у потпуности попуњени капацитети и да је здравство пренапрегнуто и да се струка залаже за 24-часовни карантин.

Брнабић је рекла да ће од 10. априла кренути исплата пензија одједном, а не из делова, при чему ће тог дана бити исплаћена и једнократна финансијска подршка у износу од 4.000 динара. Дозволићемо банкама да раде и преко викенда, како не би било застоја у исплати пензија, нагласила је Брнабић.

Према њеним речима, пензионери ће ове недеље моћи у набавку у петак ујутру од 4 до 7 часова Списак трговинских објеката на Звездари који ће бити отворени у петак, 10.4. од 4 до 7 сати, извођење љубимаца је дозвољено у истим терминима као и прошлог викенда, док су изузетак пољопривредници који ће моћи да изађу и обрађују своје површине.

Премијерка је рекла да мисли да се назире крај ове ситуације, иако још нисмо близу тога, уз оцену да до њега можемо стићи уз гвоздену дисциплину и солидарност сваког појединца са целим друштвом, које су сада најважније