Фестивал културе младих „Звездаријада” je стална мултидисциплинарна културна манифестација од значаја за Градску општину Звездара, у оквиру које се реализују различите програмске активности намењене деци и младима током школске године. За реализацију програма и активности у оквиру „Звездаријаде” 2023/2024 из буџета ГО Звездара издвојено је 750.000,00 динара: књижевност – 200.000,00 динара, музика – 350.000,00 динара и фотографија 200.000,00 динара.

 

У области књижевности/књижевног стваралаштва реализован је програм Удружења „Ризница речи“, који обухвата: школу креативног писања (оснаживање младих за писање прича, поезије, рекламних текстова, блогова, колумни…) и 2 конкурса – за најбољи прозни текст и за најбољи поетски текст, чији завршни програм је реализован у Библиотеци „Бранко Миљковић”.

 

Позиву су се одазвали сви награђени и похваљени ученици на конкурсу за најуспешнији прозни и поетски текст, као и полазници радионица и ментори из звездарских школа.

 

У пријатној атмосфери водио се конструктиван разговор о писању, аутори су читали текстове и коментарисали са чланицама жирија и менторима напредак у стваралаштву.

 

Програм су музиком обојиле Ана Ђурић, ученица Седме београдске гимназије, која је извела композицију на хорни,  и Мина Кнежевић, студент музичке продукције, која је извела неколико ауторских композиција.

 

Награђени и похваљени ученици су награђени дипломама и књигама, а Библиотека „Бранко Миљковић“, која је била домаћин великом броју радионица и другим програмима, их је наградила и годишњим чланским картама за Библиотеку Града Београда.

 

Био је ово леп завршетак школске године, оплемењен сазнањем да су млади људи креативни и да се радо одазивају позиву својих ментора да учествују у раду креативних радионица.

 

Као и до сада „Ризница речи” је и ове године има задовољство да представи као изузетне све учеснике на радионицама и на Конкурсу.

 

Награђени и похваљени ученици звездарских средњих школа су:

 

На овогодишњем такмичењу за најбољу песму, додељене су следеће награде:

  1. Прво место, Анастасија Кулаузов, Седма гимназија. Песма РАДОСТ И ТРЖИШТЕ КОДОВА. Ментор – Јелица Пајић
  2. место, Алекса Денчић, Медицинска школа Звездара. Песме СВИТАЦ и НА КРАЈУ БЕСКРАЈА. Ментор Санела Тополовић
  3. место, Јасна Јовановић, Седма гимназија. Песма ПАУН. Ментор Весна Којовић

 

ПОХВАЛЕ за поезију добили су:

Јован Ковачевић, Шеста гимназија. Песма ПРОДАЋУ ВАМ РЕЧИ НА СКЛАПАЊЕ Ментор Андреја Марковић

Теа Ајдер, Седма гимназија. песма СЕРАФИНА. Ментор Јелица Пајић

 

ПРОЗА

  1. Прво место, Ива Марија Шљивић, Фармацеутско-физиотерапеутска школа. Прича КАФА. Ментор Јелена Стојиљковић
  2. Друго место, Ана Ђурић, Седма гимназија. Приче КАТАРЗА и КОД ЦРВЕНОГ БИКА. Ментор Љубиша Суботић.
  3. Треће место, Арсеније Видојевић, Седма гимназија. Прича ДИПТИХ. Ментор Јелица Пајић.

 

ПОХВАЛЕ за причу добили су:

Сања Гаврановић, Седма гимназија. Приче НОЋ и СУНЦЕ. Ментор Љубиша Суботић.

Ирина Момчиловић, студенткиња. Прича ЦРНА ЧИОПА.