ОПШТИНА
ЗВЕЗДАРА

У служби грађана

Почетна » Знамења општине

Знамења општине


 
Општина Звездара носи назив по Астрономској опсерваторији са звездарницом која је 1887. отворена на брду Велики Врачар.
 
Слава Општине Звездара је Сретење Господње које се прославља 15. фебруара, a која се на општини свечано обележава од 1995. године.
 
Дан општине Звездара се обележава 16. октобра у спомен на дан на који је Звездара ослобођена 1944. године у Другом светском рату.
 
Грб Општине Звездара је усвојен 1993. на предлог Српског хералдичког друштва. Опис и образложење грба написао је Драгомир Ацовић (преузето из публикације „Грбови Града Београда“, Београд, 2000):
 
Блазон грба гласи:
На пољу плаве боје уски златни крст, а преко њега сребром оперважено црно кружно поље на коме је седам златних звезда сазвежђа Малог медведа, са звездом Поларис, која је у левом кантону, и звездом Кохаб, у стопи поља, нешто већом од осталих звезда. Штит је крунисан златном бедемском круном са четири мерлона. Држачи штита су два златна грифона црвених језика и ноката, поред којих су пободена црна златом окована копља златних врхова, са који се у поље вију златним ресама опреважени стегови, десно Града Београда, лево Општине Звездара. Грифони стоје на постаменту у виду травнатог брежуљка, а у дну композиције на белој траци исписано је црним словима ЗВЕЗДАРА.

 
Стег Звездаре је квадратан, плаве боје, са седам жутих звезда сазвежђа Малог медведа и са црвеним кантоном на коме је бели крст између четири иста таква оцила, уз врх јарбола.
 

Образложење грба Звездаре:

Уски златни крст на плавом пољу, осим општег симболичког и конфесионалног значења крста, представља и „крст конаца“ окулара и кардиналне стране небеске хемисфере.

Кружно црно поље посуто звездама, фимбрирано (опреважено) сребром, представља поглед кроз окулар астрономског телескопа у дубину ноћног неба.

Сазвежђе Малог медведа је доминантно сазвежђе северне полулопте: у штиту је представљено путем основних седам звезда, у положају у коме се ове звезде виде на вечерњем небу у октобру (што значи да се Поларис налази у горњем левом кантону, а Кохаб у стопи). На стегу ово сазвежђе је приказано на плавом пољу, као јутарња позиција звезда у периоду од средине јуна до средине августа. Звезде су приказане као шестрокраке, јер осмокраке у великом умањењу губе препознатљивост, док би петокраке могле бити схваћене као носиоци неастрономских порука.

Сазвежђе, окулар телескопа и боје неба асоцијативни су атрибути астрономије, па отуда и опсерваторије или „звездаре“.

Грифони су митска створења, пола орлови, пола лавови; као такви, они су проивод земље и неба, загонетни спој неспојивог, па стога погодни за држаче грба чији садржај алудира на поглед у космичке загонетке.

Травнати брежуљак
алудира на обиље парковског зеленила и гајеве Звездаре.


Градска општина Звездара као своја графичка обележја има три верзије грба, различитог степена употребе: основни, средњи и велики.

Право коришћења грба Градске општине Звездара:

ВЕЛИКИ ГРБ
• Скупштина општине Звездара (секретар и заменик секретара, одборници и радна тела Скупштине)
• Председник и заменик председника Градске општине Звездара

СРЕДЊИ ГРБ
• Општинска управа
• Општинско веће

ОСНОВНИ ГРБ
• Општинска предузећа и установе и јавне службе
• Месне заједнице
• Остали корисници који добију одобрење
• Промотивне потребе

Књигом графичких стандарда Градска општина Звездара је, као додатак грбу, добила и логотипе „Звездара“ и „Градска општина Звездара“.

ПРАВНА РЕГУЛАТИВА:
• Одлука о грбу и застави Општине Звездара, од 14. 6. 2000.
• Одлука о измени и допуни Одлуке о грбу и застави Градске општине Звездара, од 14. 12. 2005.


DOWNLOAD

Уколико сте добили одобрење за употребу, овде можете да преузмете основни грб Општине Звездара у свим његовим варијантама (зависно од технике штампања), у следећим форматима:

CDR 12 фајл (67 KB)

EPS фајл (402 KB)