- Gradska opština Zvezdara - https://zvezdara.rs -

„Zvezdarijada”- Festival kulture mladih

[1]Gradska opština Zvezdara već nekoliko godina organizuje Festival kulture mladih pod nazivom „Zvezdarijada“.  Manifestacija pruža mogućnost mladima da učestvuju u različitim aktivnostima, stiču znanja i veštine iz različitih oblasti kulture, promovišu svoje talente i razvijaju kreativnost. Cilj „Zvezdarijade” je i međusobno upoznavanje i druženje učenika iz zvezdarskih škola.

Ove godine će se održati radionice iz sledećih oblasti:

Zvezdarske kolumne

Za one koji žele da ovladaju umećem pisanja savremenih kratkih i dužih tekstova i pesama, Gradska opština Zvezdara je u saradnji sa Udruženjem „Riznica reči“, omogućila prisustvovanje radionicama kreativnog pisanja. Radionice će tokom marta i aprila biti održavane u zvezdarskim srednjim školama, u periodu od 16 do 19 časova, po sledećem rasporedu:

  1. Šesta beogradska gimnazija – 13. mart 2019,
  2. Medicinska škola – 19. mart,
  3. Sedma beogradska gimnazija – 28. mart,
  4. Farmaceutsko fizioterapeutska škola – 1. april
  5. Geodetska tehnička škola 12. april.

Kroz radionice književnog stvaralaštva biće realizovane tri teme: poezija (pisanje stihova, kako napisati pesmu, pravila, vesifikacija, ideje…), pisanje priče (polazište, sakupljanje građe i oblikovanje u tekst) i kolumne kao savremenog oblika kazivanja bliskog mladim ljudima i temama koje su njima bliske. Mlade očekuje i druženje sa polaznicima škole kreativnog pisanja iz Pančeva, a najbolje odlazak u Tršić.

[2]Raspisan je konkurs za najbolju kratku priču i pesmu. Svoje literarne radove mladi mogu da dostave do 23. aprila na mejl riznicareci@gmail.com [3]  na koji se, takođe, vrši prijavljivanje za učešće na radionicama.

Prvi glas Zvezdare

I ove godine će se tradicionalno organizovati „Prvi glas Zvezdare”, manifestacija na kojoj rado učestvuju mladi Zvezdare i Beograda. Sa ciljem pripreme mladih da što kvalitetnije nastupe na takmičenju, ove godine se organizuju radionice pevanja.  Prva radionica je održana u četvrtak, 7. marta, u Geodetsko tehničkoj školi, a ostale će tokom marta biti realizovane utorkom, u Farmaceutsko fizioterapeutskoj školi, od 18 do 20 časova, a četvrtkom od 17:30 do 19:30 sati, u Geodetsko tehničkoj školi.

Prijavljivanje za učešće na radionicama i na takmičenju Prvi glas Zvezdare (15. maj) se vrši na jimny.belgrade@gmail.com [4]

Pokretne slike

Ove godine na „Zvezdarijadi”, u okviru programa „Kinematografija i audio-vizuelno stvaralaštvo”, u martu, aprilu i maju, biće održane male škole – radionice na kojima će polazinici učiti i kreirati svoje priče, scenarija, stripove i najzad, svoje animirane filmove. U saradnji sa saradnicima producentske kuće „Hipnopolis“, dokazanih stručnjaka u različitim oblastima kulture, biće realizovani sledeći kursevi i male škole:

  1. Od ideje do priče i scenarija –U okviru pet radionica koje će biti održane tokom marta u Šestoj beogradskoj gimnaziji, utorkom i četvrtkom, u periodu od 12:30 do 15:00, uz podršku i vođstvo Milice Piletić, poznate dramaturškinje, i Stevana Filipovića, poznatog režisera nagrađivanih filmova za mlade, mladi će napisati scenario na osnovu kojeg će snimiti animirani film. Kroz ovaj proces će naučiti kako da osmisle priču, ožive likove i smeste ih u odgovarajući kontekst. Veštine koje steknu će im pomoći da mogu kvalitetno da predstave sebe i bilo koju ideju u budućnosti.
  2. Vizuelizacija ideje –Naš poznati ilustrator i strip artist, Vladimir Vesović će mlade provesti kroz proces ilustracije osmišljenog scenarija, osnažiti ih da korišćenjem storiborda i stripa predstave svoje ideje, priče, planove…U planu je realizacija 6 radionica. Prva će početi 28. marta 2019. godine.
  3. Animacija, sinematik – Iva Ćirić, kreatorka animiranih filmova i predavač na Akademiji primenjenih umetnosti će kroz sedam radionica, upoznati polaznike sa tajnama animacije i snimanja kadrova za film.
  4. Kombinovanje medija i montaža slike i zvuka – Iva Ćirić i Jana Stojaković, likovna umetnica i fotograf, će u ovoj fazi sa mladima nasnimavati zvuk, ubacivati pozadine, muziku i od sačinjenog materijala montirati animirani film. Pokazaće im kako se u filmskoj industriji koriste i kombinuju različite tehnologije i finalizuje proces izrade filma.
  5. Promocija i distribucija – U završnoj fazi ovog programa Branislav Jević, producent, će polaznike ovih radionica upoznati sa aktivnostima koje organizuje producentska kuća sa ciljem da medijski predstavi i promoviše film.

Sa pisanjem scenarija se započinje u utorak, 12. marta, u 12:30, u Šestoj beogradskoj gimnaziji, a aktivnosti će se nastaviti svakog utorka i četvrtka u isto vreme i na istom mestu.

Prijavljivanje za sve radionice iz kinematografije se vrši na hypnopolis@gmail.com [5]

Jutjub – cake i još ponešto

Danas se jutjub aplikacija može koristiti u različite svrhe. Jutjuberi imaju snažan uticaj na najmlađe. Ima postova koji su veoma korisni, deluju vaspitno i unapređuju znanja i veštine korisnika. Ima i onih drugih. Na ovim radionicama ćemo se pozabaviti pitanjima da li dovoljno razmišljamo o internet reputaciji, da li smo dovoljno svesni činjenice da ono što objavimo danas može da utiče na našu budućnost sutra, da li znamo da fakulteti, poslodavci, imigracione službe… mogu da provere naš internet identitet i pre nego nas upoznaju…

Svi koji žele da steknu dodatna znanja i veštine kako da izgrade dobru internet reputaciju, nauče tehničke cake korišćenja jutjuba, porazgovaraju sa mladima koji imaju nekoliko desetina hiljada pratilaca, mogu da se prijave za radionice u okviru „Zvezdarijade”, festivala kulture mladih na hypnopolis@gmail.com [5]

Programe finansira Gradska opština Zvezadra i svi su besplatni za decu i mlade od 15 do 25 godina. Za polaznike ovih kratkih i zanimljivih obuka su obezbeđeni sertifikati.

Za više informacija zainteresovani se mogu obratiti na telefon 3405-917 ili mejlom na  sonja.stamenovic@zvezdara.org.rs [6]