Звездарски директори основних и средњих школа и представница Градске општине Звездара су од 14. до 17 септембра 2016. године, присуствовали обуци на Филозофском факултету у Новом Саду, у оквиру европског пројекта „Мастер програм – Лидерство у образовању“.

Пројекат се реализује са циљем побољшања ученичких постигнућа у Србији кроз побољшање професионалних компетенција директора и других лидера у инсититуцијама образовања и културе, а Градска општина Звездара је један од партнера у пројекту.

Четири српска универзитета – Нови Сад, Београд, Крагујевац, Ниш, затим Институт за педагошка истраживања, Удружење директора из Новог Сада, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и страни партнери из Мађарске, Финске, Холандије и Румуније су напорно радили од 2013. године на развијању програма за развој лидера у образовању.

Обуку у Новом Саду је реализовао искусни педагог и директор Института за лидерство у образовању Универзитета у Јиваскили, Финска. На предлог Градске општине Звездара и уз сагласност Министарства просвете обуци је присуствовало 12 директора: Весна Ћировић, Миомир Драгаш, Зорица Здравковић Јовановић, Мануела Илић, Оливера Арсенијевић, Катарина Стјепановић, Алекса Еремија и Биљана Нешковић из основних школа, и Ненад Младеновић, Раде Зејак, Мирослав Маркићевић, Марија Радић из средњих школа. Директорка Фармацеутско физиотерапеутске школе Биљана Вукосављевић ће, због пословних обавеза, исту обуку проћи у јануару 2017. године.

Изабрани директори су препознати као искусни и сјајни стратези који могу да буду ментори колегама који стичу лидерска знања и вештине у оквиру мастер програма.

У сарадничкој атмосфери директори школа су дефинисали процес менторства, овладали менторским вештинама које ће још утврдити на једном од следећих сусрета и прошли кроз савремени педагошки процес рада са професионалцима. Нове методе и технике рада које су примењивали на семинару и знања која су стекли биће изузетно корисне и за даље унапређивање и развој школа којима руководе.