Преко 300 младих особа са инвалидитетом из Београда, Војводине и Србије, учествовало је на Првом „Звездарском инклузивном фестивалу “ који је под називом „Оснажи се, покажи се“ одржан 5. и 6. децембра 2016. у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“.

„Звездарски инклузивни фестивал – ЗИФ“ настао је као резултат жеље и потребе да се млади са сметњама у развоју упознају кроз способности и да се шира јавност упозна са њиховим постигнућима у области уметности и културе ( ликовнe уметности, занати и вештине, музика, плес, књижевност, позориште, креативна рециклажа и др.).

Било је то место сусрета младих, а заједничке вредности солидарност, толеранција, међусобно прихватање и уважавање различитости …допринос развоју инклузије на свим нивоима.

Носиоци идеје, од замисли до реализације, су Биљана Пантелић, Удружење „Звездарски еколошки центар“ и Бојана Лукић, Друштво за очување и промовисање традиције и културе, – „Чувари заната“, које су све осмислиле и окупиле учеснике, у чему им је велику подршку и помоћ пружила Славица Брђовић, Одсека за информисање и председница Комисије за родну равноправност ГО Звездара.

Кроз заједничке активности Бојана и Биљана су направиле фантастичан спој историје, традиције,екологије, рециклаже, уметности, спојиле су науку и уметност, а што је најважније спојиле су људе.

Пројекат „Звездарски инклузивни фестивал“ финансијски је подржало Министарство за спорт и омладину, подршку је пружила ГО Звездара, а помогли су пријатељи Фестивала:

Компанија „Божић и синови“, Панчево
Издавачка кућа „Креативни центар“, Београд
Развојно-истраживачки центар графичког инжењерства на Технолошко-металуршком факултету – РИЦ ГИ ТМФ, Београд и
Драгица Марковић из Београда

Фестивал је отворио Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара, речима добродошлице и жеље да се настави, уз обећање да ће Звездара и убудуће подржавати његово одржавање.
Првог дана фестивала, 5.12.16. на сцени “Александар Поповић“ наступали су учесници по следећем редоследу:
Фестивал је отворио Спортско плесни клуб „Креатива“ са Звездаре кореографијом ,,Никола Тесла – човек ван времена“, који је још 2013. године покренуо иницијативу, да кроз кореографије у којима се по први пут користи знаковни језик, пошаље поруку за више толеранције у нашем друштву , а посебно према особама са оштећењем слуха и са сметњама у развоју.
У „Креативи“ деца школског узраста уче основе знаковног језика и преносе поруку важности прихватања различитости, толеранције и стварања бољег и хуманијег друштва. То су све деца без здравствених проблема са слухом која осим учења и тренирања спортске вештине, уче и знаковни језик од свога тенера која је члан УТЛОСС-а, а све са још једним циљем, стварањем генерација које ће се барем једним, конкретним кораком приближити особама са инвалидитетом и оштећењем слуха. Креатива је била представник Србије на недавно завршеним 47. Сусретима деце Радост Европе, кореографијом ,,Никола Тесла – човек ван времена”, поводом 160 година од рођења овог великог научника, а у оквиру које се чује и незванични аудио запис говора Николе Тесле које су девојчице овог звездарског клуба превеле на знаковни језик уз помоћ Удружења тумача за лица са оштећеним слухом Србије -УТЛОСС.Тренер и кореограф Ирена Арбајтер – Јанковић
А као гости наступили су и предшколци – Хор „Вртића „Звездани гај“

Ђорђе Мишина, ученик четвртог разреда Грађевинско техничке школа „Бранко Жежељ“ Звездара. Велики заљубљеник у драмске уметности, посебно глуму. Активно се бави глумом у Омладинском позоришту „Дадов“. – изводио је скечевe.
Удружење „Чувари заната“ извели су спектакуларну представу „Царево ново одело“, креативни драмски процес са корисницима Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју – Дневни боравакЧукарица, гостују корисници дневног боравка Борска.
Сценски говор и покрет: Соња Ивановић Буљ и Бојана Лукић; костим–Бојана Лукић. Пројекат је реализован 2016.године, а финансирало га је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије–Сектор за заштиту особа са инвалидитетом. Улоге: Александар Шутановац–ЦАР, Ива Стефановић–ЦАРИЦА, Катарина Маринковић, Жарко Стевановић и Никола Томић – КРОЈАЧИ ВАРАЛИЦЕ, Катарина Вуковић–САВЕТНИК, Дарко Недељковић – ЋАТА Светлана Поповић,Сања Обрадовић и Гордана Видојевић–ДВОРСКЕ ДАМЕ Жарко Болић–НОВИНАР, Стеван Арсић, Миша Томић и Игор Новаковић–ЦАРСКА СТРАЖА, Марко Стефановић-НАРАТОР, Наташа Јовић, Мила Ногић, Невена Јовановић, Данка Буха и Ненад Вејин–ЗаНАТЛИЈЕ НА ТРГУ. Велику захвалност исказали су ДБ Чукарица на несебичној помоћи, посебно Катарини Вуковић, дефектологу, Алми Арсић, логопеду и радним терапеутима Сандри Маринковић Петровић и Александру Славнићу, као и руководиоцу боравка Југослави Зајић.
Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју–Дневни боравак Борска извео је две кратке драмске форме-два вица:
„Три кројача“-прича о три кројача која се такмиче ко је најбољи у свом послу. Учествовали: Марија Линчар, Ненад Вејин, Ненад Стефановић, као кројачи и Марко Стефановић–наратор.
„Пироћанац“-разговор у авиону – Енглез, Француз и Пироћанац: Никола Томић, Ненад Стефановић и Марко Стефановић .
СПК „Креатива“-актуелни шампион Србије у модерним плесовима, који је већ три године за редом представник Србије на највећој манифестацији дечјег стваралаштва, Радост Европе, управо са кореографијама у којима се користи знаковни језик. 2013. год. прва међу њима је била кореографија „Не ругај се“, која носи снажну поруку о важности толеранције и једнакости међу људима Обраду песме Кристине Агилера и Алесандра Фернандеза извели су ученици Средње занатске школе у Београду: Софија Рашитовић и Бахтири Хастрет. Обрада песме ХОЈ ТЕНГО ГАНАС ДЕ ТИ ( Hoy Tengo Ganas De Ti )-и извођење на шпанском језику је метод рада на музичкој секцији где кроз музику и песму ученици лакше усвајају речи страног језика.Секцију води наставник Снежана Бричић. Кроз музику се учи страни језик Уследио је дефиле костима ОШ „Вук Караџић“ из Сурчина настали реупотребом материјала
СПК „Креатива“ је заједно са преводом УТЛОСС-а, урадила и кореографију ,,Слушај моје руке и замисли“ (“Imagine” John Lennon)-незваничну химну мира, а која је изведена на гала концерту Радости Европе у Сава центру.

Батул Никачевић из Београда, која је написала текст којим се представила:.Имам 35 година и члан сам Асоцијације за промовисање инклузије Србије. Тренутно живим са својим другарима у „СТАНОВАЊУ УЗ ПОДРШКУ“. Пре тога сам живела са братом у кући. Волим да пишем и слушам песме, обожавам да цртам и сликам. Радим у Мекдоналдс ресторану са својом најбољом другарицом Горицом. Врло радо учествујем на спортским активностима, уживам, тренирам и другари које сам упознала ми се јако свођају. Волим и асистенте из СТАНОВАЊА, а свог брата највише. Била сам пресрећна када сам чула да ћу читати своје песме и одабрала сам 5 песама за вас. Неке су љубавне, неке о становању, а неке о свакодневном животу. А затим је сама изговорила своје 2, а касније још 3 песме.
Стару Етно-песму „Божурови“ извеле су ученице Средње занатске школе у Београду Софија Рашитовић уз пратњу Михаеле Рамадановић, Виолете Цоли, Руше Сахити и Анљедине Краснић . Секцију води наставник Соња Ивановић Буљ
Бојан Митровић, МНРО Звездара читао је ауторске песме
Трио труба из Музичке школе „Јован Бандур“ из Панчева, професорка Светлана Босанац одсвирао је музичке секвенце

Стефан Аћимовић, ученик завршног разреда VI београдска гимназије извео је музичку тачку на гитари коју свира од своје десете године, а од скоро и пева. Свира у рок- групи „ Бабе“ , као и са својим бендом
Марина Блажић, чланица групе Плава Шкољка извела је плесну тачку. Марина, Есма и Селма, су вицешампионке света у модерном плесу
Милан Перишић, МНРО Звездара, прочитао је ауторске песме: Песник без песме , Спаваш ли анђеле и Не будите ме .
Софија Рашитовић и Бахтири Хастрет, ученици Средње занатске школе у Београду извели су песме Паметна и луда (Марије Шерифовић) и Живим да те волим (Саше Ковачевића)
Сања Николић, МНРО Звездара, говорила је песме, а уследила је и музичко – плесна тачка у извођењу групе младих: Наташа Бојанић, Бојан Митровић, Милан Перишић, Сања Николић и Радојка Јовановић, а Наташа Бојанић говорила је песму „Београд“.

Фолклором „Шаргор коло“ програм првог дана Фестивала завршили су ученици фолклорно-ритмичке секције Школе за оштећене слухом-наглуве „Стефан Дечански“, која следеће године слави 120 година рада.
У систему школе постоји предшколско , основно и средње образовање. Поред наставних активности у школи функционишу и секције. Ученици фолклорно-ритмичке секције учествују на свим значајним манифестацијама у граду и шире и на тај начин показују да и млади са оштећеним слухом могу да осете и чују звук и ритам. Секција је инклузивног карактера и води је мото : У музици и игри смо сви исти. Музика не познаје различитости.
На Фестивалу су представљени и: Канцеларија за помоћ ОСИ Звездаре, коју води дипломирана правница Ивана Маликовић, Савез за спорт и рекреацију особа са инвалидитетом Београда – ССРОСИБ, Велимир Кнежевић и Александар Вујчић и Друштво за спорт и рекреацију инвалида Звездаре, Јагода Планојевић

Програм је водила: Славица Брђовић, а Јулијана Лекић, Удружење УТЛОСС, је током целог фестивала превођењем на на знаковни језик помогла особама оштећеног слуха, глувима и наглувима да прате програм
Велику и значајну улогу за успех фестивала имале су и преслатке волонтерке:Марија Дрина Пантелић (VI београдска гимназија )Ана Вранеш (VI београдска гимназија )Јелена Буљ ( Шумарски факултет)Соња Лукић ( Правни факултет)
Другог дана Фестивала, 6.12.2016. програм је настављен у Мултимедијалној сали Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ где су одржане радионице, изложба радова у веома пријатној атмосфери дружења и свеопштег учешћа, солидарности и толеранције
Гост Стефан Аћимовић, Шеста београдска гимназија отворио је данашњи сусрет малим концертом популарне музике

Група младих из Удружење за помоћ особама са посебним потребама Вождовац из Дневног боравка „Заједно“: представили су се музичко – сценском тачком „Седам љутих гусара“ и сви су певали са њима
Под вођством наставница: Соње Ивановић Буљ, Соње Грознице и Весне Еланков, ученици Средње занатске школе имали су огледни час: Примена драмских техника у настави., којима се омогућава ученицима да на лакши, једноставнији, креативнији и забавнији начин усвајају знања, а и да помогну да ученици превазиђу сваки облик треме и лакше усвоје нова знања, добију на самопоуздању и да од пасивног слушаоца постану активни учесници у наставном процесу. Осим ученика ове драмске секције огледном часу придружили су се и сви присутни. Био је то свеопшти час о личној хигијени, а када је директор компаније „Курапрокс“ донео и поклонио 55 четкица демонстрирано је прање зуба.
 
 

Школа за основно и средње образовање са домом „Вук Караџић“, гости из Сомбора приказали су изложбу израђених прилагођених наставних средстава за децу са сметњама у развоју, а Ученичка задруга „Пчелица“ приказала је поступак израде употребних предмета од рециклаже. Њима су се такође придружили остали учесници.
Чувари заната: „У луткама спавају многе приче…“ изложба сценских лутака, водитељке Бојана Лукић и Соња Ивановић Буљ.
Ученици ОШ „Вук Караџић“, Сурчин представили су своју школу предивним маштовитим рециклажним костимима.
Зидови и столови у мултимедијалној сали били су препуни радова учесника насталих на креативним радионицама и радова креативне рециклаже: МНРО Звездара, ОШ ,,Вук Караџић“,Сурчин, ОПП Вождовац, Плава шкољка, ОШ „ Бошко Буха“, Средња занатска школа
Звездарски еколошки центар ЗЕЦ имао је изложбу радова и презентацију из пројекта „ Ја не бацам – ја стварам“, као и из пројекта „Прича о старим разбојима за ткање“ заједно са Удружењем „Чувари заната“. Оба пројекта подржана су од ГО Звездара.

Директор Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ Светислав Буле Гонцић учинио је задовољство присутнима шаљивим обраћањем и уметничком глумачком импровизацијом.
Подршку Фестивалу пружио је Душан Игњатовић, члан Већа ГО Звездара, који је учествовао од почетка до краја програма и првог и другог дана.

Мапирасње Београда од Калемегдана до Звездаре, које је током другог дана Фестивала урадила Геодетска техничка школа поклоњено је организаторима.

Фестивал је завршен уз срдачан поздрав и обећање да ће одмах по повратку са овог првог сви почети да се припремају за ДРУГИ „Звездарски инклузивни фестивал – ЗИФ“.