Градска општина Звездара и Савет фестивала са поносом објављују да је Дечји позоришни фестивал ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ овог септембра стигао до свог 18. издања!

 

Под слоганом Препознај своју звезду, 18. фестивал ће бити одржан у Београду од 29. септембра до 4. октoбра 2023.године.

 

Домаћин фестивала је Театар „Вук“, а фестивалске представе, радионице и програми биће извођени и на сценама Малог позоришта „Душко Радовић“, Позоришта лутака „Пинокио“, „Пан театра“, у Астрономској опсерваторији и Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“.

 

Фестивал почиње у петак, 29. септембра у 10:30 часова „Звезданим карневалом“ на тргу испред Театра „Вук“ и Градске општине Звездара у коме ће, у веселој атмосфери, учествовати звездарски предшколци.

 

На Свечаном отварању фестивала које је заказано за 29. септембар у 17:30 часова на Великој сцени Театра „Вук“, биће додељено годишње признање Савета фестивала „ЗВЕЗДА МЕЂУ ЗВЕЗДАМА“. Овогодишња добитница фестивалског признања је ДИАНА КРЖАНИЋ ТЕПАВАЦ, глумица, позоришни и драмски педагог, те дугогодишња председница Националног савеза позоришта за децу и младе АСИТЕЖ-а Србије.

 

У Такмичарском програму биће изведено 11 представа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске, по избору селектора Жељка Хубача, а о фестивалским наградама и ове године одлучују Стручни жири и Дечји жири.

 

Стручни жири 18. Звездаришта радиће у саставу: Јана Маричић, редитељка, Ђорђе Косић, драмски писац и Ања Алач Јосифовски, глумица, а у Дечјем жирију биће девојчице и дечаци узраста од 7 до 12 година, учесници седме генерације програма Мали позоришни експерти који воде млади позоришни професионалци и педaгози окупљени око уметничког колектива „Три гроша“.

 

У такмичарском програму публика ће имати прилику да погледа следеће представе:

 

 1. Луда шумаЗавода Кускус – у петак, септембра у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“
 2. Бајка о зачараној лепотициПозоришта лутака „Пинокио“ – у петак, септембра у 14 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио“
 3. ХајдиПозоришта „Бошко Буха“ – у петак, септембра у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“
 4. Кафе КраљевствоКазалишта лутака Задар – у суботу, септембра у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“
 5. Девојчица са шибицамаПозоришта младих Нови Сад, у сарадњи са Фестивалом еколошког позоришта за децу и младе ФЕП из Бачке Паланке и удружења „Слобода нема цену“ – у суботу, септембра у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“
 6. Аска и вукПозоришта „Пан театар“ – у недељу, октобра у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“
 7. Ја сам АкикоКултурног центра Панчево (БУДИ фестивал) и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе ФЕП из Бачке Паланке) – у недељу, октобра у 14 часова на Сцени „Култ“ Театра „Вук“
 8. БамбиПозоришта за децу и младе Крагујевац – у понедељак, октобра у 18 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио“
 9. Био једном један лав Дјечијег позоришта Републике Српске – у уторак, октобра у 11 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“
 10. НедостајањеПозоришта лутака Ниш – у уторак, октобра у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“
 11. Снежна краљицаМалог позоришта „Душко Радовић“ – у среду, октобра у 11 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“

 

У оквиру Пратећег програма, биће реализовани интерактивни програми намењени деци, младима, родитељима и стручњацима који се баве одрастањем деце.

 

На сусрету који ће бити одржан у суботу, 30. септембра са почетком у 11:30 часова у Библиотеци – галерији „Бранко Миљковић“, биће отворена ИЗЛОЖБА „СЛАВИМО ЈУБИЛЕЈ! ЧЕТВРТ ВЕКА ПАН ТЕАТРА“, која је део Пратећег програма, а намењена је свим узрастима.

 

У богатом Пратећем програму фестивала су и АСТРОНОМСКА ШЕТЊА, односно обилазак Астрономске опсерваторије за тинејџере. Шетњу, која ће започети у 10 часова у понедељак, 2. октобра, водиће Весна Мијатовић, библиотекарка и координаторка Музеја астрономије, и Ненад Милановић, астрофизичар.

 

Исти дан биће организована и трибина ПАЖЉИВО СЛУШАЈТЕ! / LISTEN FIRST!, у оквиру истоимене глобалне кампање коју спроводе Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) у Републици Србији и Канцеларија за борбу против дрога Владе Републике Србије. Трибина је намењена родитељима и стручњацима и одржаће се у понедељак, 2.10. у 17 часова у Театру „Вук“ (Сцена „Култ“).

 

У пратећем програму су још 4 занимљиве радионице/програма:

– ЖОНГЛИРАЊЕ ВАТРОМ – уметнички перформанс који ће извести чланови „Кинетроп театра“ (петак, 29.9. у 19:30 часова на тргу испред Театра „Вук“)

– ЛУТКАЛИШТЕ – луткарска радионица за децу коју ће водити глумица Бојана Ђурашковић (субота, 30.9. у 13 часова у „Пан театру“)

– ПУТ НА МЕСЕЦ  – радионица савременог циркуса за децу коју воде чланови „Кинетроп театра“ (недеља, 1.10. у 12 часова на тргу испред ГО Звездара и Театра „Вук“)

– РАДИОНИЦА КРЕАТИВНОГ ПИСАЊА драмске списатељице Јелене Палигорић Синкевић (понедељак, 2.10. у 11 часова на Сцени „Култ“ Театра „Вук“)

 

Проглашење победника 18. Звездаришта ће се одржати 4.10. у 17 часова у Театру „Вук“.

 

Са жељом да квалитетни културни садржаји буду доступни деци и младима, улазнице за све представе и учешће у свим пратећим програмима су бесплатни.

 

Улазнице за представе се могу преузети на билетарници Театра „Вук“ почев од среде, 27. септембра.

 

Очекујемо вас са великом радошћу!

 

Савет фестивала

Владан Јеремић (председник Савета), Љиљана Маринковић, Тања Петернек Алексић, Оливера Викторовић Ђурашковић и Весна Петровић Урошевић

 

*Програм и све информације су на сајту фестивала: www.zvezdariste.rs