ОПШТИНА
ЗВЕЗДАРА

У служби грађана

Почетна » О звездари » Знамења

Знамења


 
Општина Звездара носи назив по Астрономској опсерваторији са звездарницом која је 1887. отворена на брду Велики Врачар.
 
Слава Општине Звездара је Сретење Господње које се прославља 15. фебруара, a која се на општини свечано обележава од 1995. године.
 
Дан општине Звездара се обележава 16. октобра у спомен на дан на који је Звездара ослобођена 1944. године у Другом светском рату.
 
Грб Општине Звездара је усвојен 1993. на предлог Српског хералдичког друштва. Опис и образложење грба написао је Драгомир Ацовић (преузето из публикације „Грбови Града Београда“, Београд, 2000):
 
Блазон грба гласи:
На пољу плаве боје уски златни крст, а преко њега сребром оперважено црно кружно поље на коме је седам златних звезда сазвежђа Малог медведа, са звездом Поларис, која је у левом кантону, и звездом Кохаб, у стопи поља, нешто већом од осталих звезда. Штит је крунисан златном бедемском круном са четири мерлона. Држачи штита су два златна грифона црвених језика и ноката, поред којих су пободена црна златом окована копља златних врхова, са који се у поље вију златним ресама опреважени стегови, десно Града Београда, лево Општине Звездара. Грифони стоје на постаменту у виду травнатог брежуљка, а у дну композиције на белој траци исписано је црним словима ЗВЕЗДАРА.

 
Стег Звездаре је квадратан, плаве боје, са седам жутих звезда сазвежђа Малог медведа и са црвеним кантоном на коме је бели крст између четири иста таква оцила, уз врх јарбола.
 

Образложење грба Звездаре:

Уски златни крст на плавом пољу, осим општег симболичког и конфесионалног значења крста, представља и „крст конаца“ окулара и кардиналне стране небеске хемисфере.

Кружно црно поље посуто звездама, фимбрирано (опреважено) сребром, представља поглед кроз окулар астрономског телескопа у дубину ноћног неба.

Сазвежђе Малог медведа је доминантно сазвежђе северне полулопте: у штиту је представљено путем основних седам звезда, у положају у коме се ове звезде виде на вечерњем небу у октобру (што значи да се Поларис налази у горњем левом кантону, а Кохаб у стопи). На стегу ово сазвежђе је приказано на плавом пољу, као јутарња позиција звезда у периоду од средине јуна до средине августа. Звезде су приказане као шестрокраке, јер осмокраке у великом умањењу губе препознатљивост, док би петокраке могле бити схваћене као носиоци неастрономских порука.

Сазвежђе, окулар телескопа и боје неба асоцијативни су атрибути астрономије, па отуда и опсерваторије или „звездаре“.

Грифони су митска створења, пола орлови, пола лавови; као такви, они су проивод земље и неба, загонетни спој неспојивог, па стога погодни за држаче грба чији садржај алудира на поглед у космичке загонетке.

Травнати брежуљак
алудира на обиље парковског зеленила и гајеве Звездаре.


Градска општина Звездара као своја графичка обележја има три верзије грба, различитог степена употребе: основни, средњи и велики.

Право коришћења грба Градске општине Звездара:

ВЕЛИКИ ГРБ
• Скупштина општине Звездара (секретар и заменик секретара, одборници и радна тела Скупштине)
• Председник и заменик председника Градске општине Звездара

СРЕДЊИ ГРБ
• Општинска управа
• Општинско веће

ОСНОВНИ ГРБ
• Општинска предузећа и установе и јавне службе
• Месне заједнице
• Остали корисници који добију одобрење
• Промотивне потребе

Књигом графичких стандарда Градска општина Звездара је, као додатак грбу, добила и логотипе „Звездара“ и „Градска општина Звездара“.

ПРАВНА РЕГУЛАТИВА:
• Одлука о грбу и застави Општине Звездара, од 14. 6. 2000.
• Одлука о измени и допуни Одлуке о грбу и застави Градске општине Звездара, од 14. 12. 2005.


DOWNLOAD

Уколико сте добили одобрење за употребу, овде можете да преузмете основни грб Општине Звездара у свим његовим варијантама (зависно од технике штампања), у следећим форматима:

CDR 12 фајл (67 KB)

EPS фајл (402 KB)