У Градској општини Звездара данас је одржана подела бесплатних ауто седишта за децу којој су присуствовали предстаници руководства ГО Звездара, Агенције за безбедност саобраћаја, родитељи и деца.

 

Присутне је поздравио председник Градске општине Звездара Владан Јеремић који је захвалио родитељима који су се одазвали на јавни позив који је објавила Општина, као и Агенцији за безбедност саобраћаја у сарадњи са којом се ова акција реализује.

„Општина Звездара и Агенција за безбедност саобраћаја данас за 340 деце која имају пребивалиште на Звездари поклањају ауто седишта. Ово је 7. година како се на Звездари реализује ова акција чији је циљ повећање безбедности деце у саобраћају и у њој је до сада за деци са Звездаре поклоњено око 3000 ауто седишта. Овога пута из општинског буџета су издвојена средства за набавку 280 седишта, а још 60 су, због великог интересовања грађана, донација Агенције за безбедност саобраћаја”-рекао је Владан Јеремић и истакао да ће Општина Звездара наставити са реализацијом ове акције и убудуће, јер је за њу безбедност деце у саобраћају од изузетне важности.

 

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић је истакао да Агенција, у вишегодишњој сарадњи са локалним самоуправама, ради на подизању нивоа безбедности у саобраћају. У оквиру праћења стања безбедности саобраћаја у многим локалним самоуправама у Србији су реализоване акције бесплатне поделе ауто седишта за најмлађе.

„Истраживање које је почело 2013. године показало је да су те године у Републици Србији ауто седишта за децу коришћена у проценту од 32 посто. Сада је тај проценат 69 посто, а у развијеним земљама се креће између 98 и 99 посто”-рекао је Душко Пешић и истакао да ће Агенција наставити да ради како би овај проценат био што већи и како би безбедност најмлађих у саобраћају била подигнута на још виши ниво.

 

На презентацији о правилном коришћењу ауто седишта, која је одржана у Општини, присутни родитељи су од представника Агенције за безбедност саобраћаја имали прилику да сазнају како се седиште за децу правилно поставља у аутомобил и како се дете правилно ставља  у њега и везује. Истакнуто је да су за безбедност деце знатно важније сигурност и исправно везивање од удобности.