Na temu obavezne imnizacije dece i uloge vaspitno-obrazovnih institucija u tom procesu a na inicijativu pedijatara, u opštini Zvezdara održan je sastanak predstavnika Doma zdravlja Zvezdara, Ministarstva zdravlja, direktora i medicinskih sestara privatnih predškolskih ustanova, Predškolske ustanove Zvezdara i direktora osnovnih škola. Sastanku su takođe prisustvovali zamenica predsednika GO Zvezdara, Dragana Đurić i Stanko Radovanović, član Veća GO Zvezdara.

 

Zamenica predsednika GO Zvezdara Dragana Đurić, istakla je da je tema imunizacije dece aktuelna i važna i da je cilj sastanka zajedničko delovanje u naporima za stvaranje uslova za bezbedan i pravilan rast i razvoj dece. Direktorka Doma zdravlja Zvezdara Dragana Trifunović Balanović je podsetila sve na odgovornost u sprovođenju zakonske regulative u oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Doktorka Radmila Kosić, načelnica pedijatrijske službe, je obavestila prisutne da je uočen pad obavezne imunizacije dece na Zvezdari i u Beogradu. Uočeno je da raste broj oklevajućih roditelja, onih koji sumnjaju u vrednost vakcina i odlažu ili odbijaju vakcinaciju dece. Podsetila je na činjenicu da ako je većina populacije vakcinisana protiv neke bolesti, cela populacija će biti zaštićena. Informisala je prisutne da pedijatri Doma zdravlja Zvezdara ne podržavaju antivakcinalne stavove i otvoreni su za otklanjanje bilo kakvih dilema kod roditelja. Naglasila je dobru saradnju pedijatara i PU „Zvezdara“ i osnovnih škola i izrazila nadu da će se u bliskoj budućnosti saradnja sa privatnim predškolskim ustanovama uspostaviti ili produbiti. Podvukla je odgovornost i važnu ulogu vaspitno obrazovnih ustanova u praćenju obavezne imunizacije dece, jer boravak dece u predškolskoj ustanovi koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom može da bude nebezbedan za ostalu decu. I imunizovana deca, koja zbog bolesti ili drugih razloga nisu dobila vakcinu ili revakcinu na vreme, možda nisu razvila imunološki odgovor, pa bi mogla

da se razbole u kontaktu sa zaraznom bolešću.

 

Predstavnica Ministarstva zdravlja Gospava Đurović, sanitarni inspektor, je podsetila na zakonsku regulativu u oblasti zaštite stanovništva, i posebno član 32. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji između ostalog uređuje da je imunizacija obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubeole i zaušaka, između ostalih bolesti, i da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama neophodno da su deca vakcinisana u skladu sa uzrastom, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim. Sanitarni inspektor ima pravo i dužnost da naredi preduzimanje propisanih mera i drugih radnji u skladu sa zakonom, kao i da podnese zahtev nadležnom organu za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog ili fizičkog lica. Kazna za fizičko lice koje nije dozvolilo obaveznu vakcinaciju deteta, bez potvrde o privremenoj ili konačnoj kontraindikaciji za dobijanje vakcine, iznosi 50.000,00 – 150.000,00 dinara. Predstavnici privatnih predškolskih ustanova su izrazili nadu da će se sačiniti model zajedničkog postupanja u ovim situacijama, kako prava dece na vaspitanje i obrazovanje ne bi bilo narušeno.