Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić je, sa saradnicima, prisustvovao otvaranju izložbe „Sve je u broju i meri” koju su organizovali Astronomska opservatorija u Beogradu i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sa željom da bude prikazana obnova objekata kompleksa Opservatorije od 2015. do 2023. godine.

 

Autorke izložbe koja govori o kompleksu Astronomske opservatorije koji je jedan od najstarijih i najvrednijih prostora u Beogradu, s bogatom naučnom i kulturno-istorijskom tradicijom, su Vesna Mijatović iz Astronomske opservatorije i Aleksandra Šević, arhitekta konzervator Zavoda.

 

Posetioci izložbe mogli su da saznaju da se Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u okviru svojih aktivnosti, gotovo deceniju  bavi radovima na obnovi kompleksa Astronomske opservatorije, a da su na osnovu projekta koji je izradio Zavod izvršeni radovi na restauraciji i sanaciji fasade, krova i enterijera Školskog paviljona, a Paviljonu Velikog refraktora je u potpunosti vraćen prvobitni izgled zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije (38 miliona dinara) i Zavoda, uz kontinuirani i stalni konzervatorski nadzor Zavoda koji je uradio i projekat restauracije i sanacije krova, fasada i enterijera Astro-geodetskog paviljona, a Gradska opština Zvezdara je izdvojila sredstva za njegovu obnovu.

Prisutni su imali priliku da saznaju i o drugim radovima koji su u periodu od 2015. do 2023. godine izvedeni na Paviljonu Malog refraktora, Paviljonu Malog meridijanskog kruga, Paviljonu Velikog vertikalnog kruga, krovu Mehaničarsko-stolarske radionice i delu objekta nekadašnjeg Glavnog ulaza.

 

Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić je povodom radova na obnovi Astro-geodetskog paviljona, čija je realizacija u toku, rekao da je Opština Zvezdara prepoznala značaj kompleksa Astronomske opservatorije sa svim njegovim arhitektonsko-urbanističkim i kulturno-istorijskim vrednostima i, nakon potpisanog Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa Opservatorijom, izdvojila sredstva iz budžeta za obnovu ovog paviljona.

„Ponosni smo jer vidimo da su počeli radovi na obnovi Astro-geodetskog paviljona za koje je Opština Zvezdara izdvojila sredstva u budžetu i nadamo se da će njihovim okončanjem Astronomska opservatorija imati još jedan paviljon koji će doprineti da kompleks Opservatorije još više promoviše Zvezdaru i Beograd u obrazovnom i turističkom pogledu”-rekao je Jeremić i istakao da Gradska opština Zvezdara prepoznaje značaj ulaganja u nauku i da se raduje i  budućoj saradnji sa Opservatorijom koja bi trebalo da postane svojevrsni muzej astronomije.