Настављајући традицију обележавања важних датума од значаја за наше суграђане, Градска општина Звездара и ове године у сарадњи са Домом здравља „Звездара” и Удружењем „Центар за бебе” обележиће 10. октобар – Светски дан менталног здравља.

 

Тим поводом  на платоу испред Градске општине Звездара 10. октобра 2024. Године у периоду од 09:00 до 13:00 часова, биће постављен инфо пулт „Дома здравља ,,Звездара” и Удружења „Центар за бебе” на којем ће грађанима бити на располагању инфо материјал о менталном здрављу, тим лекара Одсека менталног здравља ДЗ ,,Звездара” који ће грађанима одговарати на питања која их занимају, као и представници Удружења „Центар за бебе”.

 

Ове године Светски дан менталног здравља, обележава се под слоганом: „Промоција менталног здравља на радном месту”. Ова тема наглашава изузетну важност менталног здравља у професионалном окружењу. Овогодишња кампања која прати овај важан датум посвећена је унапређењу менталног здравља на радном месту, са циљем истицања значаја утицаја професионалног окружења на ментално здравље, залажући се за радно окружење у коме је ментално здравље приоритет, заштићено и промовисано.

 

Ментално здравље представља много више од пуког одсуства поремећаја. Тачније, ментално здравље је стање менталног благостања које омогућава људима да се на ефикасан начин изборе са животним стресовима, да остваре своје способности, да продуктивно уче и раде, и да доприносе својој заједници и друштву у целини. Лоше ментално здравље негативно утиче на когнитивне способности особе, њено бихејвиорално, емоционално, социјално и релационо благостање и функционисање, физичко здравље и лични идентитет, као и благостање у вези са радом. Способност особе да учествује у раду може бити последично оштећена кроз смањење продуктивности и перформанси, смањену способност безбедног рада или потешкоћа у добијању или задржавању посла.