Фондација „Mozzart“ у сарадњи са ГО Звездара, на платоу испред општине Звездара, организује бесплатне прегледе трбушне аорте у недељу 7. априла  од 9 до 14 часова под слоганом „Анеуризма не  боли али односи животе“.

 

У камиону, преуређеном за снимање крвних судова у стомаку, који ће бити паркиран на платоу испред ГО Звездара, налазиће се ултразвучни апарат за преглед трбушне аорте, који је Фондација „Mozzart“ донирала Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Србије.  Аорта није само на срцу, а за преглед трбушне потребно је само три минута! Тачније да издвојите 180 секунди и у недељу, када се широм света обележава Светски дан здравља, бесплатно се прегледате.

 

Прегледе ће обављати тим лекара УКЦ Србије и пружати информације о резултату и даљој прогнози сходно добијеном налазу.

 

Преглед се препоручује свима који имају 50 година без обзира на пол, а поготово мушкарцима старијим од 65 година, затим особама старијим од 55 година код којих неко од крвних сродника имао или има анеуризму и особама које имају анеуризму бутне аорте.

 

Откривање анеуризме, односно проширења крвног суда, трбушне аорте је могуће брзим и безболним ултразвучним прегледом. Једини лек за анеуризму је операција код које је ризик 1 до 5 одсто уколико се открије и оперише на време. Пуцање анеуризме се назива руптура и уколико се анеуризма не оперише, 80 одсто пацијената са руптуром умире. То је један од 15 најчешћих узрока смрти код нас и у свету.

 

У Србији се тренутно сваки четврти болесник оперише као хитан случај због руптуре анеуризме трбушне аорте. Лекари поручују да то што нас ништа не боли и није безбедно, јер се анеуризма углавном манифестује без симптома.