Делегација кинеских привредника на челу са секретаром Комунистичке партије Кине Ванг Зенгфеи из округа Ћин Јуна посетила је Градску општину Звездара где су у срдачном разговору са председником Градске општине Звездара и његовим сарадницима разменили утиске о посети Србији односно Звездари и наставку привредне, али и успостављању шире сарадње кинеског округа и београдске Општине.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић је као домаћин пожелео доброшлицу кинеским гостима уз жељу да овакви сусрети буду чешћи и истакао да су везе које спајају Кину и Србију утемељене на државном нивоу и да се огледају у челичном пријатељству два народа и успешној привредној сарадњи.

Он је рекао да се Србија поноси изузетним билатералним односима са Кином, којима посебну димензију дају блиски и пријатељски односи председника Кине и Србије Си Ђинпинга и Александра Вучића. Јеремић је додао да се радује што ћемо бити у прилици да сарађујемо са Кином и да наша сарадња може да се шири у више праваца међу којима се надамо улагањима кинеских компанија на територији наше Општине, културној и образовној сарадњи, као и свакој другој врсти сарадње која ће бити иницирана са кинеске стране.

 

Секретар КПК за округ Ћин Јун, Ванг Зенгфеи рекао је да је први пут у Србији и да је одмах по доласку осетио пријатељски став који народ Србије има према Кини, а у разговору са кинеским пословним људима који живе и раде на Звездари, сазнао је за подршку и лепу сарадњу коју имају са локалним властима на чему се у њихово име захваљује. Такође је рекао да је спој савременог, где је за пример узео Београд на води, и старог дела Београда у коме се огледа култура и историја оно што престоницу Србије чини посебном и што буди велико интересовање за посету код кинеских туриста. Он је овом приликом позвао председника да са сарадницима посети округЋин Јун кога је по лепоти упоредио са Београдом.

 

Кинеска делегација је током посете Звездари, обишла и Шесту београдску гимназију где је потписан предлог Споразума о сарадњи, КБЦ Звездара у којој су у друштву директора Петра Сворцана са сарадницима обишли ангио салу болнице  и Привредну комору Србије где је секретар КПК Зенгфеи најавио отварање простора у округу Ћин Јун у коме ће бити доступни најзначајнији српски производи у циљу успостављања веће сарадње Србије и тог округа у Кини.