Програм „Дана сениора на Звездари 2021“ се на Звездари реализује 10. годину заредом, од 27.септембра до 1.октобра.

Манифестација, чији је овогодишњи мото „Сребрно сећање и креативност“, свечано ће бити отворена у понедељак, 27.9. у 11 сати  на отвореном простору, ул.Ћирила и Методија, поред Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, (ул. Краљице Марије 73). На свечаности отварања госте и учеснике ће поздравити председник Градске општине Звездара Владан Јеремић, а предвиђен је и културно-уметнички програм.

Циљ манифестације, коју организује Градска општина Звездара и Волонтерски сервис Звездаре, поводом 1. октобра – Међународног дана старијих, је да низом догађаја и активности афирмише позитивну слику о старењу, старости и старијим људима, да негује културу старења, међугенерацијског приповедања и размене као и активно старење као социјалну и културну вредност свих генерација у заједници.

Садржаји који ће бити реализовани током манифестације имају за циљ да илуструју креативне могућности старијих суграђана и инспиришу их да се социјално укључе, па ће, настављајући праксу започету 2011. године, Програм Дана сениора бити тематски симетричан садржајима програма Дана европске баштине 2021, чија је тема „Културно наслеђе за све“, а који реализује  Секретаријат за привреду Градске управе Града Београда.

Након сваке активности за све присутне обезбеђени су пригодни поклони.

Све активности ће бити реализоване у складу са актуелним епидемиолошким мерама.

Заинтересовани за учешће у Данима сениора могу се пријавити на канцеларију Волонтерског сервиса Звездаре од 10,00 до 14,00 часова сваког радног дана на број 011/286 44 26.

Покровитељ манифестација је Градска општина Звездара, а пријатељи „Дана сениора“ су: Библиотека „Вук Караџић“, УК Вук Стефановић Караџић и Београдска академија пословних и уметничких струковних студија.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Понедељак, 27. септембар

-11,00- 11,30 часова На отвореном простору, ул.Ћирила и Методија поред Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, (ул. Краљице Марије 73)
Свечано отварање манифестације
Реализација радионице „Поносан/на сам на своје године“ и постављање једнодневне изложбе порука које ће у наредном периоду  бити изложене и у другим просторима на Звездари/Београду.
Предвиђено је учешће суграђана старије и средње генерације који ће исписивати своје афирмативне поруке, искуство и позитивну слику  о трећем добу.
-Радионица израде сувенира „Поздрав са Звездаре“
Предвиђено је учешће сениора као и старије средње генерације који ће уз помоћ волонтера радионичара савладати основне вештине у изради различитих сувенира и предмета са употребном вредношћу које ће са Звездаре понети као поклон и успомену. На овај начин симболично обележавамо и Међународни дан туризма. 

16,00-17,00 часова Галерија Миљковић/ Сала МЗ „Липов лад“, Булевар краља Александра 298
Приповедање сениора са видео пројекцијом „Звездара које више нема“
-Учешће сениора Чедомира Вучковића, професора у пензији, сведока времена које полако заборављамо и за које немамо довољно аутентичних сведочења, документа, информација. Професор ће говорити када и како је Звездара добила свој  „кинески крај и Кинезе“ када их ни један град у овом делу Балкана није имао, како је Газда Цветко бринуо о том делу Звездаре, како су предратни предузетници водили своју социјалну бригу о запосленима и још много непознатих прича о животу на некадашњој Звездари. Предвиђено је да публика буду млади средњошколског узраста. Циљ приповедања је да подстакнемо старије да преносе своје успомене млађој генерацији на непосредан начин који не може да замени дигитализација.

Уторак, 28.септембар

11,00-12,00 часова – Скупштинска сала ГО Звездата, Булевар краља Александра 77
„Дан Геронтолошког друштва Србије“
Представљање активности ГДС- активност реализују чланови ГДС и Волонтерског сервиса Звездаре
Предвиђено је да публика буду представници удружења пензионера и грађана чије су активности фокусиране на проблеме и потребе старије генерације. 

Среда, 29.септембар

12,00-13,00  часова Амфитеатар  Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, Краљице Марије 73
Башта у саксији“
Промоција књиге Славице Ступарушић која на практичан начин објашњава важну везу савременог човека са природом, посебно у урбаним условима. Свет биљака је лековит и може да буде добар начин социјализације и хуманнизације свакодневног живота суграђана свих генерација. Садржај је намењен посебно сениорима као инспирација за развијање доступних хобија.

Четвртак, 30.септембар

12,00-13,00  часоваСцена Култ УК „Вук”, Булевар краља Александра 77а
„Старење без аутоцензуре“– јавно читање цитата из књиге Радмиле Пеција Урошевић
– учешће талентованих средњошколаца са Звездаре са циљем истицања важности превазилажења предрасуда у односу на старост, старење и старије људе, значај отвореног односа према табу темама и личном развоју без обзира колико имамо година. Предвиђено је да публика буду млади средњошколског узраста, као и грађани свих генерација.

Петак 1.октобар

12,00-13,00  часова Галерија Миљковић/ Сала МЗ „Липов лад“, Булевар краља Александра 298
„Мој поздрав из Кине“
Виртуелно путовање сениорке Бранке Рибар Брајић којој се након завршеног курса и наученог кинеског језика указала прилика да оствари свој младалачки сан- посетила је Кину. О успоменама, утисцима, пријатељствима и сећању на путовање и боравак у далекој Кини, уз фотографије из личне архиве, приповедаће Бранка, магистар електротехнике у пензији. Предвиђено је да публика буду млади средњoшколског узраста, као и грађани свих генерација.