Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас уговоре о субвенцијама за енергетску ефикасност за 108 домаћинстава на општини Звездара.

 

„За грађане Звездаре Министарство рударства и енергетике и локална самоуправа обезбедили су укупно 20 милиона динара за субвенције којима подржавамо грађане да замене столарију, изолују фасаду, замене котлове или уграде соларне панеле. Укупно око 180 домаћинстава на Градској општини Звездара пријавило се на јавни позив, а број додељених уговора биће више од два пута већи него у претходне две године заједно. Хвала вам што дајете свој допринос да као држава остваримо наше циљеве у области енергетске ефикасности, која је стратешки важна. Штедећи енергију водимо пре свега рачуна о свом новчанику, али и помажемо енергетском систему, смањујемо емисије штетних гасова и доприносимо здравијој животној средини и чистијем ваздуху“, рекла је министарка.

 

Више од 2.000 домаћинстава широм Србије добило је до сада уговоре о субвенцијама за енергетску санацију домаћинстава у оквиру јавних позива који се спроводе у 131 граду и општини у Србији.

 

„Обезбедили смо средства да у 2023. и у наредне четири године укупно 50.000 домаћинстава добије субвенције за енергетску ефикасност. Максималне попусте за рационалну потрошњу енергије од 40 одсто искористило је чак 30 одсто домаћинстава у октобру, а око 160.000 најугроженијих, укључујући и пензионере, остварило је право на олакшице на рачунима за струју и гас, односно грејање. За оне који живе у стамбеним зградама које су прикључене на систем даљинског грејања биће продужени јавни позиви до почетка фебруара, у оквиру посебног програма (Јавни ESCO) који се спроводи у 15 градова и општина са циљем да направимо уштеде и да боље управљамо потрошњом енергије за загревање и хлађење станова“, навела је Ђедовић Хандановић.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић рекао је да је та општина само у последње две године реализовала девет пројеката у области заштите животне средине и енергетске ефикасности, од чега три пројекта са Министарством рударства и енергетике, као и да је први соларни панел из субвенција државе постављен управо на Звездари.

 

„Хвала Министарству рударства и енергетике, али и другим сарадницима, који су ГО Звездара препознали као одговорног и посвећеног партнера, као и грађанима који се сваке године јављају у све већем броју, што значи да је еколошка свест Звездараца на високом нивоу. Наставићемо да улажемо у мере енергетске ефикасности пре свега због здравља становништа и смањења потрошње фосилних енергената, који загађују животно окружење и умањују квалитет живота свих нас“, рекао је Јеремић.