Едукација за волонтере и кориснике Волонтерског сервиса одржана је у просторијама Сервиса на тему „Технике асертивне комуникације“, чиме је настављена едукација о  асертивној комуникацији. Едукацију је припремила и одржала дипломирани дефектолог и психотерапеут Катарина Јовчић из Центра за целоживотно учење „Ессе“. Кроз предавање, дискусију и вежбе учесници едукације су упознати са техникама асертивне комуникације, које у комуникацији користимо како би на асертиван начин саопштили нашу жељу, мишљење, став или осећање.

 

Технике асертивне комункације су технике које учимо и развијамо током целог живота. То су комуникациони алати који, уколико их примењујемо, могу значајно побољшати нашу интеракцију са другим људима, обезбедити да нас други чују и уваже, омогућити да решимо конфликт на конструктиван начин и заштити нас у ситуацијама када постоји опасност да ће наше границе бити нарушене.

 

У свакодневној комуникацији најчешће користимо базичну асертивност, која у виду кратког исказа почиње формулом: „Ја овако мислим, желим, осећам…“, док остале технике, као што су емпатичка асертивност, конфонтативна асертивност, техника „покварена плоча“, ескалирајућа асертивност и уговорна опција, бирамо у зависности од тренутне ситуације, односа и контекста у ком се комуникација одвија.

 

Волентеркама Волонтерског сервиса је ова, као и претходна едукација, била значајна, с обзиром на то да примена ових техника позитивно утиче на исход комуникације са корисницима, а тиме и на квалитет услуге.

 

Теме наредних едукација биће „Постављање граница“ и „Асертивна права“, како би употпунили  причу о асертивности и тиме оснажили учеснике у едукацији  да на адекватан начин заступају и оставре своје интересе, уз уважавање интереса и потреба друге стране.

 

Сви учесници су добили штампани материјал, као подсетник са едукације и материјал за учење.

 

Учешће на едукацији је бесплатно, а одржаваће се једном месечно у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395. За додатне информације и пријаве број телефона је 2864-426.