Едукација за волонтере и кориснике Волонтерског сервиса под називом „Асертивна комуникација“ одржана је у просторијама Сервиса. Едукацију је припремила и одржала дипл. дефектолог и психотерапеут Катарија Јовчић из Центра за целоживотно учење „Ессе“. Кроз интерактивну радионицу Катарина је упознала учеснике са појмом асертивна комуникација, који су остали стилови комуникације, зашто је асертивност важна и која је основна порука у асертацији.

 

Асертивност, као један од стилова комуникације, веома је важна вештина која подразумева изражавање мисли, ставова, осећања, идеја, на искрен, отворен, социјално прихватљив начин уз уважавање права друге особе. Асертивност, такође, увек подразумева и самопоштовање и очување сопственог достојанства, посебно у ситуацијама када  постоји опасност да особа буде изманипулисана или злоупотребљена.

 

У мноштву интерпесоналних ситуација можемо бирати да реагујемо асертивно, што повећава шансу да комуникација буде успешна, а конфликти избегнути. Асертивност нам посебно помаже у ситуацијама када треба да кажемо „НЕ“, да затражимо услугу, да одбијемо захтев, да примимо или упутимо критику, изразимо емоције и слично.

 

Волонтеркама Волонтерског сервиса, посебно је била значајна ова едукација, како би услуга коју пружају била што квалитетнија и боља, али, такође и због тога да би се оне боље осећале и заштитиле у односу и комуникацији са својим корисником/цом, превенирале стрес и имале више поверења у себе и своје вештине и способности.

 

Планирано је да се ова едукација настави и у следећем месецу са темама „Технике асертивне комуникације“ и „Постављања граница“ како би волонтеркама Волонтерског сервиса, као и грађанима који су учесници едукације, пружили подршку у повећању сопствених капацитета и побољшању квалитета живота.

 

Сви учесници/е су добили штампани материјал, као подсетник са едукације и материјал за учење.

 

Учешће на едукацији је бесплатно, а одржаваће се једном месечно у просторијама Волонтерског сервиса Звездаре, Булевар краља Александра 395. За додатне информације и пријаве број телефона је 2864-426.