Комисија за родну равноправност председника ГO Звездара, у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, узела је учешће у организацији едукативног предавања о значају ХПВ вакцине , одржаног у ОШ Павле Савић у понедељак 05.12.2022. године од 18 часова.

 

Пред заинтересованим родитељима и разредним старешинама, предавање је одржала прим.др Ивана Беговић – Лазаревић, спец. епидемиологије  Градског завода за јавно здравље Београд, а испред Комисије за родну равноправност председника ГО Звездара догађају су присуствовале чланице Саша Грујић и Маријана Стевовић.

Према доступним подацима, у Србији је током 2020. године од рака грлића материце оболело 1.087. жена, док су битку са овом болешћу изгубиле 453 жене, што нас поставља на високо четврто место у Европи по броју оболелих, а треће по броју умрлих жена.

Сваког дана четири жене оболе и једна умре од рака грлића материце, болести која се може превентирати применом вакцине која је доступна свима.

У 99,7 одсто случајева главни узрочник је инфекција ХПВ (хуманим папилома вирусом). ХПВ вакцина штити од најчешћих типова ХП вируса, и према речима имунолога ефикасна је и безбедна и штити од већине карцинома узрокованих ХПВ-ом и од гениталних кондилома (брадавица).

Уз интерактиван приступ којим је обухваћено предавање, одговарање на питања, али и дељење сопствених искустава учесника, присутни су имали прилику да се упознају са бенефитима вакцине, начином примене, бројем потребних доза за потпуну имунизацију, очекиваним резултатима и клиничким испитивањима земаља које ову врсту имунизације сроводе од 2006. године.

 

Прим. Др Ивана Беговић – Лазаревић истакла је изузетну важност подизања свести о узрочницима карцинома грлића материце код жена, али и узрочницима различитих врста карцинома којима су подложни мушкарци, а који се могу превентирати ХПВ вакцином и редовним прегледима.