Манифестација од значаја за ГО Звездара, Фестивал културе младих – Звездаријада, ће бити реализована у сарадњи са звездарским средњим и високим школама до краја јуна 2022. године, у складу са епидемиолошким препорукама и мерама.

За реализацију активности у различитим областима културне делатности, из буџета Градске општине Звездара је издвојен један милион динара. Активности у три програмске области ће спроводити стручњаци и признати уметници који имају искуство у раду са младима, а из овог фонда су обезбеђене награде за најбоље на конкурсима и такмичењима, као и промотивни материјал за све учеснике.

Програм Звездаријаде 2021/2022 је сачињен у складу са исказаним потребама младих у оквиру анкете која је реализована током прошле године и обухвата:

 

1.Удружење „Ризница речи“ организује програм у области Књижевност – стваралаштво

У оквиру ове области организоваће се:

  • Школа креативног писања (Планирано је 16 сати рада). Радионице води Радица Смиљковић, проф. књижевности и новинар РТС.
  • Израда блога – биће организоване 4 радионице које води Предраг Паровић, архитекта и дизајнер,
  • Конкурси у области литерарног стваралаштва (Звездарска кратка прича, Поетско вече на Звездари, Док блогери блогују), са наградама за најбоље
  • Сусрети са књижевницима ће се организовати или у некој од наших библиотека или онлајн, у зависности од епидемиолошке ситуације.

Млади од 15 до 25 година се могу пријавити за учешће на радионицама или доставити своје књижевне радове на riznicareci@gmail.com или zvezdarijada1@gmail.com

 

2, Агенцијa „Jimny“организује програм у области Музика (стваралаштво, продукција, интерпретација)

У оквиру ове области ће се организовати:

  • Школа певања (биће припремљено упутство за учеснике на тему како развити вештине уметничког изражавања и јавног извођења, разумевања репертоара и музичког материјала. Биће организоване радионице уметничког извођења чим епидемиолошки услови то дозволе. У међувремену ће се организовати онлајн консултације са полазницима.
  • Први глас Звездаре такмичење у две категорије – Рок-поп и Етно-класика ће се одржати током маја, у складу са условима. Организоваће се аудиција и биће обезбеђена техничка подршка извођачима у припреми матрице за наступ. Обезбеђене су награде за најбоље извођаче у обе категорије.
  • Школа музичке продукције – Радионице води Душан Дуда Безуха, наш прослављени композитор, музички продуцент и гитариста. Циљ наведених радионица је да млади науче како да у професионалним програмима сниме песму, обраде звук и извезу аудио фајл. Курс обухвата учење како се снима на више канала, како се снима миди фајл, како се убацује аудио или миди фајл у постојећи аранжман. Затим, едитовање аудио и миди трака, додавање еквилајзера и разних ефеката. Одређивање нивоа сваког канала посебно, њихове панораме, односа лево десно, средина због утисака стерео снимака, генерални ниво и експортовање аудио или мп3 фајла.

Млади од 15 до 30 година се могу пријавити за учешће у активностима на  jimny.belgrade@gmail.com или zvezdarijada1@gmail.com

 

3.Предузећe за филмску продукцију и издаваштво „Хипнополис“ д.о.о. организује програм у области културне делатности: Кинематографија и аудио-визуелно стваралаштво

У оквиру ове области планирана је, између осталог, и припрема школских екипа за снимање филма (кратког аудио-визуелног садржаја) којим би школа учествовала на републичком такмичењу, у складу са Календаром такмичења и смотри за основне и средње школе. У оквиру кинематографије ће се екипе бавити израдом сценарија, планом припреама за снимање, планом снимања, паралелно би се организовале и радионице филмске глуме, кастинг, снимање, монтажа слике, обрада звук, уз додавање музике, спремање мастера за приказивање… радионице воде Бранислав Јевић, филмски продуцент, Стеван Филиповић, редитељ и професор на ФДУ, Милица Пилетић, драматург.

Такође би се, независно од републичког такмичења, организовала ревија школских и других остварења младих на Звездари и наградили најбољи.

Пријаве заинтересованих школских екипа и других младих учесника од 15 до 30 година који желе да се оснаже у области кинематографије се врши на hypnopolis@gmail.com или zvezdarijada1@gmail.com

Позивамо младе од 15 до 30 година да се укључе у активности у оквиру Звездаријаде и додатно развију или промовишу своје вештине и таленте. За додатне информације или појашњења млади се могу обратити Соњи Стаменовић, на телефон 3405-917 или мејлом на zvezdarijada1@gmail.com .