У наредна два месеца, до 15. септембра, Београђанке и Београђани имаће прилику да гласају за дизајн београдског метроа.

Пред вама се налазе четири предлога дизајна симболично названа СВЕТЛОСТ, СНАГА, СЛОБОДА и СИГУРНОСТ. За два месеца знаћемо шта су наше грађанке и грађани изабрали.

Ове године Београд ће остварити сан који траје 50 година. Београд ће добити метро. Скоро да није било градоначелника у ових педесет година који није обећавао метро. Било је времена када је Београд имао пара да гради метро, а било је и оних тешких времена. Али очигледно није било ни политичке воље, а ни знања да се гради метро.

Зато ће ова, 2021. година, остати забележена у историји Београда јер ове године почињемо да градимо метро. За нас, Београђанке и Београђане метро је најважнији пројекат у земљи.

Зато данас, када смо пред почетком изградње метроа Београд дугује посебну захвалност Председнику Републике Србије Александру Вучићу који је обезбедио 4.6 милијарди евра колико коштају прве две линије а које се плаћају из буџета Републике. Буџет Београда је 1.219.000.0000 евра и највећи је у историји, али Београд сам никада не би могао да финансира изградњу метроа.

Радови на изградњи метроа почињу у новембру ове године. Од данас ће грађани бити укључени активно у овај процес тако што ће гласати за један од четири предлога дизајна вагона. Метро припада свим Београђанкама и Београђанима и зато треба да будемо укључени сви у процес његове настанка. Јер метро се данас гради за наредне векове.

Београд, Београђанке и Београђани заслужују метро, заслужују да живе боље и заслужују да имају стандард грађана Париза или Лондона. Метро је велики корак у том правцу али не само он. Свака нова фасада, свака нова уређена улица, свака нова зграда, сваки нови трг или аутобус, нова канализација или водовод приближавају нас модерном и европском Београду.