Када се спуштате Јагићевом улицом, напуштајући Врачар и улазећи у најбучнију улицу Звездаре, Булевар краља Александра, на тренутак наилазите на оазу која је заклоњена иза дрвећа, а одају је звуци мелодија које се проламају иза зидова Основне музичке школе „Владимир Ђорђевић“. Овај jединствени „музикални комшија са Звездаре“ већ деценијама привлачи нове генерације ђака и уводи их у свет музике (преузето из Годишњег плана рада ОМШ „Владимир Ђорђевић“).

 

У предратној згради, романтичног изгледа, педагози ОМШ „Владимир Ђорђевић“, под диригентском палицом директорке Катарине Азањац Врачар, граде атмосферу у којој се негује љубав према музици, у којој се препознају и подржавају талентовани ученици и усмеравају ка следећем нивоу музичког образовања. У школи се музички образује преко 520 ученика који освајају бројне републичке награде. Школа реализују програме који значајно обогаћују културну понуду Звездаре. „Понедељком у Ђорђевићу“, „Златне руке дарују вам звуке“, „Музички времелов“, „Примењена музика“, „Музички загрљај“ само су део разноврсног програмског опуса. Ученици и наставници школе, музичким програмом улепшавају сваку значајнију манифестацију која се реализује под покривитељством или у организацији Градске општине Звездара. Развојни пут школе двадесет година трасира директорка Катарина Азањац Врачар, флаутискиња и педагог. Ове године је добила престижно признање које додељује Заједница музичких и балетских школа Србије – Годишњу награду за вишегодишње свестрано деловање у образовању младих талената и за несебичну љубав, пожтрвовање и пријатељство и знање, уложено у одрастање уметника.

 

Смисаона смерница њеног радног века обележена је непрекидном жељом за развојем културе чија је колевка просвета, што говоре њене речи: „Симбол просвете је племенитост, љубав, ширина, осећај естетских вредности, добронамерност, поштовање себе, свога рода и свих народа“. Свој педагошки рад је истински и нераскидиво уткала у живот, развој и напредак музичке школе „Владимир Ђорђевић“ у Београду у којој је радила као професор двадесет и четири године, а последњих двадесет на функцији директора школе.

(Више на: https://vladimirdjordjevic.edu.rs//direktor-2/)