Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са председником општине Звездара Владаном Јеремићем, обишао је данас инфраструктурне радове на постројењу за преузимање топлотне енергије у оквиру комплекса санитарне депоније Винча. Како је том приликом прецизирао, пројектом је предвиђено да се преузета топлотна енергија дистрибуира потрошачима који се топлотном енергијом сада снабдевају из топлане „Коњарник”.

Догађају су присуствовали и заменик председника ГО Звездара Драгана Ђурић, заменик председника Скупштине ГО Звездара Горан Филиповић, чланови Већа ГО Звездара Милош Стојилковић и Александар Ђуричић и градски одборник Небојша Младеновић.

– Топловод ће бити дужине око девет километара. До сада је урађено скоро четири километра, а требало би да остатак буде завршен до краја године. Део инфраструктуре која се гради јесу и две препумпне станице и то у комплексу Винча и топлани „Коњарник”. Вредност ове инвестиције износи 23,5 милиона евра – прецизирао је Радојичић.

Градоначелник је објаснио да је најважније у овом пројекту то што ће се производити топлотна и електрична енергија.

– Енергија ће се производити на „зелени” начин. Енергија коју добијамо спаљивањем комуналног отпада биће коришћена као топлотна енергија. Ова инвестиција је од изузетног значаја, а уштеда на годишњем нивоу је око два милиона евра – истакао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да овај пројекат не само да је важан са еколошке тачке гледишта већ је важан и за побољшање квалитета и комфора живота суграђана, јер ће капацитети грејања поменуте топлане бити већи. Капацитет топлане на Коњарнику повећаће се бар двадесет одсто, а у некој од следећих грејних сезона засигурно ће профункционисати овај начин загревања станова.

Укупна снага топлотне енергије која ће се на овај начин производити износи 56,5 мегавата, навео је градоначелник Радојичић.

Када је реч о санацији депоније у Винчи, градоначелник је нагласио да је спроводи француско-јапански конзорцијум, а вредност читавог пројекта износи 370 милиона евра. Ово је највећи пројекат јавно-приватног партнерства у Србији који предвиђа санацију постојеће депоније, једне од највећих на отвореном у Европи, те изградњу новог складишног центра и јединице за спаљивање где ће се производити електрична и топлотна енергија.

До сада су изведени радови на изградњи препумпне станице у непосредној близини депоније, изграђен је део транспортног топловода од Смедеревског пута (скретање за депонију) до уласка у депонију Винча, као и део транспортног топловода од Улице Мирка Сандића (ТО Коњарник) до Првомајске улице у Малом Мокром Лугу. Тренутно се изводе радови на изградњи транспортног топловода дуж Смедеревског пута, а потом ће се радити пумпно-измењивачка станица Коњарник.