На свечаности поводом обележавања Дана Астрономске опсерваторије, 6. априла, признање за допринос развоју института уручено је председнику Градске општине Звездара Владану Јеремићу.

 

Образлажући доделу признања, директор Астрономске опсерваторије др. Гојко Ђурашевић је истакао да је да је ово први пут да је Општина Звездара имала слуха за ову научну институцију, стару 137 година и одлуком Скупштине издвојила финансијска средства за обнову Астрономске опсерваторије. У питању је комплетна санација Астрогеодетског павиљона који је зубом времена и неулагања, девастиран и израда пројекта за сређивање стаза унутар комплекса.

 

Председник Градске општине Звездара Владан Јеремић захвалио се на признању и истакао да му је ово признање, уз недавно уручену Грамату Српске православне цркве за финансијску помоћ у реконструкцији православних храмова на Звездари, коју је потписао патријарх Порфирије, једно од најдражих поготово из разлога што је Звездара добила име по чувеној звездарници. Јеремић је додао да Градска општина Звездара препознаје значај улагања у науку и да се радује и  будућој сарадњи са Опсерваторијом која би требало да постане својеврсни музеј астрономије и промовише Звездару у образовном и туристичком смислу.

 

Свечаности поводом обележавања Дана Астрономске опсерваторије присуствовали су, поред директора и научних радника Опсерваторије, и председник САНУ Зоран Кнежевић, директорка Завода за заштиту споменика Београда Оливера Вучковић и други.